Η πρόεδρος της κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας επέκρινε τα κυβερνητικά μέτρα για τον έλεγχο των τιμών των τροφίμων, που ήθελε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απέναντι σε έναν υψηλό πληθωρισμό σε ορισμένα προϊόντα.
«Το ανώτατο όριο των τιμών θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το συντομότερο δυνατό, γιατί στρεβλώνει τους δείκτες τιμών στην οικονομία και αποθαρρύνει την ανάπτυξη της παραγωγής», δήλωσε η Ελβίρα Ναμπιουλίνα, μια από τις ελάχιστες φωνές που επικρίνουν κατά καιρούς τις κυβερνητικές οικονομικές πολιτικές.
Πρέπει να είμαστε «πολύ προσεκτικοί ώστε να μην παρασυρθούμε από αυτούς τους μηχανισμούς», είπε, μιλώντας σε συζήτηση που μεταδόθηκε στο YouTube από το Χρηματιστήριο της Μόσχας.
Οι τιμές καταναλωτή άρχισαν να αυξάνονται στη Ρωσία από τον Μάρτιο του 2020 στο πλαίσιο της πετρελαϊκής κρίσης, της πτώσης τη ισοτιμίας του ρουβλίου και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης λόγω της πανδημίας Covid-19.
Ο πληθωρισμός αυτός προκλήθηκε κυρίως από την έκρηξη των τιμών των βασικών τροφίμων -πρωτίστως της ζάχαρης και του φυτικού ελαίου- οι οποίες ώθησαν τις αρχές να λάβουν μέτρα όπως ποσοστώσεις εξαγωγών.
Συμφωνίες για τη σταθεροποίηση των τιμών της ζάχαρης ισχύουν έως την 1η Ιουνίου 2021 και έως την 1η Οκτωβρίου 2021 για το ηλιέλαιο.
Ωστόσο, υψώθηκαν φωνές για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα, όπως ο πρόεδρος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lenta, Βλαντίμιρ Σορόκιν, ο οποίος είπε στην εφημερίδα RBK ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να καταστρέψουν τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές.
Οι παγκόσμιες τιμές των βασικών τροφίμων σημειώνουν ρεκόρ εδώ και αρκετούς μήνες, λόγω της αύξησης της τιμής των πρώτων υλών που προκλήθηκε από τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη, καθώς και από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις αλυσίδες εφοδιασμού που αποδυναμώθηκαν από την πανδημία.
Στη Ρωσία, αυτή η εξέλιξη συνοδεύεται από την πτώση της αγοραστικής δύναμης εδώ και χρόνια, ενώ η αύξηση των τιμών ξυπνά οδυνηρές μνήμες στους Ρώσους, που σημαδεύτηκαν από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τα άδεια σούπερ μάρκετ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στη δεκαετία του 1990.