Νέα «επίθεση» στις αγορές δέχτηκαν σήμερα η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, με αποτέλεσμα τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων και των τριών χωρών να συνεχίσουν να ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου διαμορφώνεται σήμερα πάνω από τις 940 μονάδες βάσης (9,4%).

Το spread του 10ετούς ομολόγου της Ιρλανδίας αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης και έφτασε στο επίπεδο-ρεκόρ των 665 μονάδων βάσης, ενώ πολλοί επενδυτές εκτιμούν ότι η Ιρλανδία θα αναγκαστεί να προσφύγει στο Μηχανισμό Χρηματοδότησης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Το επιτόκιο του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης στο 7,2%.

Εν τω μεταξύ, η δήλωση της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τάχθηκε υπέρ της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος ενδεχόμενων μελλοντικών αναδιαρθρώσεων κρατικού χρέους, παρά την επίπτωση που είχε η απόφαση αυτή στην αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, βοήθησε στη νέα άνοδο των spreads.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg χθες στο Παρίσι, η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι «όλοι οι κάτοχοι ομολόγων πρέπει να συμμετέχουν στα κέρδη και τις ζημιές κάθε συγκεκριμένης κατάστασης».

Η δήλωση αυτή συνιστά την πιο ρητή υποστήριξη της Γαλλίας στη γερμανική πρόταση για τη δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων από το 2013, ο οποίος θα προβλέπει και την αναδιάρθρωση του χρέους για τις χώρες της ευρωζώνης που δεν θα μπορούν να προσφύγουν στις αγορές για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους.