Πρόγραμμα ανάπτυξης 67 Επιχειρηματικών Πάρκων συνολικής επιφάνειας 60.000 στρ. που θα καλύψουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της χώρας μέχρι το 2025 και με ύψος συνολικής επένδυσης το 1 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 35% θα είναι δημόσια δαπάνη μπορεί να αναπτυχθεί βάση των συμπερασμάτων έρευνας που πραγματοποίησε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) το διάστημα Ιουνίου Σεπτεμβρίου και συμμετείχαν όλα τα επιμελητήρια της χώρας.
Σημειώνεται ότι σήμερα το 87% των επιχειρήσεων στεγάζονται εκτός σχεδίου ή μέσα στις πόλεις και ως άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις που δημιουργούν προβλήματα και στο οικιστικό κομμάτι αλλά και στο περιβαλλοντικό χαρακτηρίζονται από την ΚΕΕ οι βιομηχανικές περιοχές στα Οινόφυτα, τον Ασπρόπυργο, το Θριάσιο, η Λέσβος κλπ και μόνο το 31% λειτουργούν μέσα σε οργανωμένες εγκαταστάσεις.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Γ. Κασιμάτης σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της μελέτης «στη χώρα μας που από τον Ιούνιο και μετά κλείνουν κάθε μήνα 4.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λόγω της κρίσης συνολικά η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην αναπτυξιακή της προσπάθεια η έμφαση στις υποδομές θα δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων καθώς δεν είμαστε τόσο ανταγωνιστικοί σε άλλα επίπεδα όπως είναι το φορολογικό που απαιτεί ένα σταθερό πλαίσιο 30ετίας, το χρηματοδοτικό αλλά και στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Πρέπει να σταματήσουμε την κατηφόρα στην οποία βρισκόμαστε».
Ο κ. Κασιμάτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό μια αξιόπιστη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει σε χρηματοδότηση για έργα βιομηχανικών υποδομών. Όπως εξήγησε ο κ. Κασιμάτης το 51% των 67 αυτών επιχειρηματικών πάρκων είναι άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις που λειτουργούν σήμερα και στόχος είναι η νομιμοποίηση των επιχειρήσεων η περιβαλλοντική και αδειοδοτική με στόχο την πράσινη ανάπτυξη και συμπλήρωσε ο κ. Κασιματης ότι είναι αρκετές οι επιχειρήσεις που σήμερα-παρά τα προβλήματα – δηλώνουν στην ΚΕΕ ότι πρόθυμα θα προχωρούσαν σε μετεγκατάσταση προκειμένου να σταματήσουν να είναι «παράνομες». Συμπλήρωσε δε ότι καλό θα ήταν σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξουν κίνητρα για τη μετεγκατάσταση ενώ ανακοίνωσε ότι για την προώθηση του «ειδικού προγράμματος για την προώθηση των οργανωμένων υποδοχέων της βιομηχανίας» τα επιμελητήρια μπορούν να αναλάβουν το κόστος των μελετών ωρίμανσης που είναι ύψους 1,5 εκατ ευρώ.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κασιμάτης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις ΒΕΠΕ δεν ικανοποιεί την ΚΕΕ που θέλει πρωτίστως να αναλάβει μόνο ένα υπουργείο όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης των νέων πάρκων και όχι 2-3 όπως προβλέπεται σήμερα που να λειτουργεί σαν ένα one stop shop αδειοδότησης και να έχει λόγο η επιχειρηματική κοινότητα και στα θέματα οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων ενώ σε ότι αφορά στην εγκατάσταση ξένων επενδυτών να έχει τον κυρίαρχο λόγο έγκρισης η ΚΕΕ που θα κάνει την απαραίτητη έρευνα για την αξιοπιστία της επένδυσης με βάση τις πληροφορίες από τα αντίστοιχα επιμελητήρια του εξωτερικού.
Από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ότι υπάρχει δυνατότητα, υπό την προϋπόθεση της οργανωμένης Κυβερνητικής Παρέμβασης, για την άμεση ανάπτυξη 44 νέων Επιχειρηματικών Πάρκων επιφανείας 45.000 στρ. σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος συνολικού προϋπολογισμού 650 εκ. ευρώ περίπου από τα οποία τα 420εκ ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες επενδυτές μέχρι το 2017.
Ως πρότυπο βιομηχανικό πάρκο η ΚΕΕ αναφέρει το πάρκο στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης όπου 148 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει τις δραστηριότητές τους σε 250 στρέμματα με μια επένδυση της τάξης των 6,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,5 έβαλε το κράτος. Κάθε μεριδιούχος έδωσε 13.500 ευρώ για τη γη ενώ η αξία σήμερα αυτού του τεμαχίου γης φτάνει στα 80.000 με 100.000 ευρώ.