Στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει ήδη αποσταλεί η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ανάβει το «πράσινο φως» για εφόδους της εφορίας σε κατοικίες για φορολογικούς ελέγχους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:

«Σχετικά με τη δυνατότητα φορολογικών ελέγχων στην κατοικία φορολογουμένων χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής, αναφορικά με την υπ΄ αριθμ. 256/2014 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος, έχει ήδη αποσταλεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί».

Ποιοι κινδυνεύουν

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται εν μέσω των αντιδράσεων που προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», σύμφωνα με το ποίο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ότι είναι σύννομοι οι έλεγχοι κατ’ οίκον και χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, αλλά με εισαγγελική εντολή.

Ειδικά για την είσπραξη φόρων, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ότι υπάρχει η «δυνατότητα έρευνας και εισόδου στην κατοικία του οφειλέτη που προφανώς αποσκοπεί στην αναζήτηση χρημάτων ή άλλων κινητών πραγμάτων ή και στοιχείων για την περιουσιακή του κατάσταση». Έτσι, φαίνεται ότι δεν κινδυνεύουν μόνο όσοι είναι μεγάλοι φοροφυγάδες που χρωστούν εκατομμύρια, αλλά και όσοι δεν πληρώνουν τους φόρους, δόσεις για το φόρο εισοδήματος και τα ακίνητα, εφόσον καταστούν ληξιπρόθεσμες.