Μια ολοκληρωμένη πρόταση ενεργειακής και περιβαλλοντικής υποστήριξης των εμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων της χώρας διαμορφώνεται αυτό το διάστημα – κατά τα πρότυπα του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον» – το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στο 2011.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής όπως σημειώνεται σε έγγραφο της υπουργού, Τίνας Μπιρμπίλη, προς τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος προωθεί την ιδέα της δημιουργίας Μονάδας Ενεργειακής Υποστήριξης Βιοτεχνικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων με τίτλο «Ενέργειας – ΓΣΕΒΕΕ» που θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει στο ΚΑΠΕ και θα παρέχει ενεργειακή και περιβαλλοντική υποστήριξη στις επιχειρήσεις με στόχο το ενεργειακό νοικοκύρεμα και τον εκσυγχρονισμό της κάθε επιχείρησης αλλά και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την άντληση πόρων και τεχνογνωσίας καθώς και την εκπαίδευση σε θέματα ενέργειας.
Η ιδέα ενεργοποιήθηκε μετά από πρόταση που κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με τους κοινωνικούς φορείς και το σχέδιο προβλέπει ότι leader του προγράμματος θα είναι η συνομοσπονδία η οποία θα αναλάβει να ενημερώσει τους μικρομεσαίους για τα οφέλη μιας τέτοιας επένδυσης από μέρους τους ενώ θα πραγματοποιήσει και σεμινάρια σε όλη τη χώρα μέσω του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Η επίτευξη δανεισμού των επιχειρήσεων με χαμηλότερους όρους από αυτούς της αγοράς αλλά και οι σημαντικές εκπτώσεις στα υλικά που θα επιτυγχάνονται μέσω των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με το πρόγραμμα θα είναι το άμεσο κίνητρο για να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των επαγγελματικών τους χώρων οι επιχειρηματίες αλλά κυρίως θα πρέπει να κατανοήσουν ότι τα οφέλη σε βάθος χρόνου θα είναι πολλαπλασιαστικά σε βάθος χρόνου.
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η δημιουργία της συμβουλευτικής υπηρεσίας των επιθεωρητών – μελετητών για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων στο ΚΑΠΕ. Ουσιαστικά οι επιθεωρητές αυτοί θα κάνουν αυτοψία στο χώρο, όταν τους το ζητήσει ο επιχειρηματίας, και θα είναι οι υπεύθυνοι για τη μελέτη της αναβάθμισης ώστε να γνωρίζει ο επιχειρηματίας και το κόστος της επένδυσης αλλά και το μεσομακροπρόθεσμο όφελος που θα έχει για την επιχείρηση η αναβάθμιση.
Σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάζεται το ΑΚΠΕ σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ η αρχική μελέτη θα πληρώνεται από τον επιχειρηματία και θα κοστίζει γύρω στα 500 με 1000 ευρώ και όπως σχολιάζει ο κ. Ασημακόπουλος «είναι πολλοί οι επιχειρηματίες ακόμη και μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που θέλουν να νοικοκυρέψουν το μαγαζί τους και να μειώσουν τα κόστη τους. Σήμερα χάνονται πολλά λεφτά για τις επιχειρήσεις λόγω του ενεργειακού κόστους». Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΒΕΕ θα αντιπροτείνει το κόστος της μελέτης να επιδοτηθεί από τα «πράσινα τέλη» για τις επιχειρήσεις.
Το ΚΑΠΕ σχεδιάζεται να έρθει σε επαφή με εγχώριες βιομηχανίες υλικών προκειμένου να επιτύχει τις μεγαλύτερες δυνατές εκπτώσεις για την ένταξη τους στο πρόγραμμα ενώ θα επικοινωνήσει και με τις τράπεζες σχετικά με τα δάνεια που θα δοθούν σε αυτό το πλαίσιο. Παράλληλα θα διενεργήσει όλες τις απαραίτητες κλαδικές μελέτες που απαιτούνται καθώς τα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ είναι επιχειρήσεις με πολύ διαφορετικό μέγεθος , από αυτοαπασχολούμενους μέχρι 200 άτομα προσωπικό, και επιχειρήσεις με πολύ διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες (αρτοποιεία συνεργεία αυτοκινήτων κλπ).