Αισιοδοξία επικρατεί σήμερα στις διεθνείς αγορές, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να ενισχύσει δραστικά με ρευστότητα την ασθμαίνουσας αμερικανική οικονομία.

Η απόφαση έχει ως συνέπεια την ανατίμηση του ευρώ και άλλων νομισμάτων έναντι του δολαρίου, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την άνοδο των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε χθες να προχωρήσει σε νέες αγορές ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου ύψους 600 δισ. ευρώ έως το τέλος του Ιουνίου 2011.

Η απόφαση της Fed, παρότι αναμενόμενη, προκάλεσε επίσης, όπως αναφέρει το Reuters, αντιδράσεις από πολλές αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, που ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε μέτρα περιορισμού των εισροών κεφαλαίων για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους.

Εν τω μεταξύ, το ευρώ ανατιμήθηκε σημαντικά και κυμαίνεται πάνω και από το επίπεδο των 1,42 δολαρίων, ενώ η ισοτιμία του από τον περασμένο Ιούνιο έχει ενισχυθεί κατά 17%(!).

Και ενώ το δολάριο υποχωρεί, η διεθνής τιμή του πετρελαίου συνέχισε να κινείται ανοδικά και η τιμή του αμερικανικού αργού πλησίασε τα 86 δολάρια το βαρέλι.