Η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξασφάλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων το 2015- 2016, καθώς αναμένει ότι, όπως και το 2013, οι προβλέψεις της θα επαληθευθούν. Αυτό αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην έκθεση που δημοσιοποίησε το απόγευμα το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η ικανοποιητική πορεία του προϋπολογισμού με τη σημαντική υπέρβαση στόχων, σε συνδυασμό με τη σταδιακή αύξηση της ρευστότητας έπειτα από την έξοδο του Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές, και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα μηδενίσουν την όποια δημοσιονομική απόκλιση.
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών επανέρχεται με έμφαση στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, η οποία, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προέχει και για αυτήν έχουν δεσμευτεί οι εταίροι, σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή των καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η έκθεση του ΔΝΤ «επιβεβαιώνει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν την βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη. Επίσης, συμπεριλαμβάνει τα κείμενα του αναθεωρημένου μνημονίου με τις δεσμεύσεις τις χώρας, με ειδική έμφαση σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα βοηθήσουν την εξάλειψη της ανεργίας».
Παράλληλα, στην απάντηση του υπουργείου προς το ΔΝΤ, αναφέρονται και τα εξής:
• Το 2014, η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και αύξηση της απασχόλησης.
• Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με τη βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδος στις αγορές, και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
• Ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα και θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης δαπανών για ευπαθείς ομάδες και τόνωση της ανάπτυξης, πέραν των 525 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα, που ήδη έχουν ήδη δρομολογηθεί.
• Από την 1η Ιουλίου 2014 θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για μισθωτούς εργαζόμενους κατά 3,9 μονάδες και τον Ιούνιο 2015 θα εξεταστεί περαιτέρω μείωση για να τονωθεί η απασχόληση.
• Οι νέοι φορολογικοί κώδικες και ο ΕΝΦΙΑ θα εξεταστούν για την απόδοση τους και εάν τα έσοδα συνεχίζουν να υπερβαίνουν τους στόχους, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει τη μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2015
• Θα ενισχυθεί εντός του 2014 το πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης με 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και τον Σεπτέμβριο 2014 θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα νέο κοινωνικό επίδομα, που θα εξασφαλίζει ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
• Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο για να εντοπιστούν πιθανές στρεβλώσεις ή αδικίες που θα αντιμετωπιστούν με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο- π.χ. η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, ευθυγράμμιση των μη-μισθολογικών επιδομάτων σε ευρωπαϊκά επίπεδα
• Θα εξεταστούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό σε νέους κλάδους (όχι σε εκείνους που έχουν ήδη αξιολογηθεί, όπως το ψωμί και το γάλα) με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, με σκοπό να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οδηγώντας στη δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.
• Έως τα μέσα του 2015, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι απόλυτα καλυμμένες. Για το μετέπειτα διάστημα, το χρηματοδοτικό κενό προβλέπεται να καλυφθεί με repos με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, με αποπληρωμή των υπολοίπων προνομιούχων μετοχών και, τέλος, μέσω του προγράμματος πρόσβασης στις αγορές.