Έντονη αβεβαιότητα για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών, απαισιοδοξία για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση και αγωνία για την εξέλιξη της ανεργίας διακατέχουν τους Έλληνες, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Οτκώβριο στις 67,3 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο, ωστόσο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ και διαμορφώθηκε 5 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, στις -72 μονάδες.

Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν για όγδοο μήνα, οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι, ενώ ακολουθούν οι Ρουμάνοι, με μεγάλη όμως διαφορά (στις -57 μονάδες ο σχετικός δείκτης) και οι Πολωνοί (-50 μονάδες).

Οι μέσοι ευρωπαϊκοί όροι παραμένουν στα ίδια επίπεδα τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη και διαμορφώνονται αντίστοιχα στις -12 και -11 μονάδες. Θετικοί δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης, δηλαδή υπεροχή των αισιόδοξων έναντι των απαισιόδοξων πολιτών καταγράφονται τον Οκτώβριο στην Δανία, την Γερμανία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Φινλανδία και την Σουηδία.

Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, στη Βιομηχανία στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εμπόριο η βελτίωση είναι μικρή, ενώ στις Κατασκευές η άνοδος των προσδοκιών είναι αρκετά σημαντική.

Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής αλλά και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών καταγράφουν σημαντική άνοδο, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώνονται ελαφρώς.

Στις Υπηρεσίες, η ήπια βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και η μεγαλύτερη άνοδος των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, αντισταθμίζονται από την έντονη πτώση στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης.

Στο Λιανικό Εμπόριο, το κλίμα βελτιώνεται λόγω της σημαντικής ανάκαμψης στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αλλά και της ηπιότερης βελτίωσης στις εκτιμήσεις των αποθεμάτων, αφού οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων περιορίζονται σχετικά, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη θετική μεταβολή των άλλων δύο δεικτών.

Στις Κατασκευές, η κατακόρυφη άνοδος του σχετικού δείκτη εκπορεύεται τόσο από την άνοδο των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, όσο και από την έντονη βελτίωση των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, τρεις από τους τέσσερις βασικούς επιμέρους δείκτες καταγράφουν τον Οκτώβριο νέες ιστορικά χαμηλές επιδόσεις: οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο επιδεινώνονται, φανερώνοντας την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία των Ελλήνων καταναλωτών για την πορεία της οικονομίας. Αλλά και οι προβλέψεις για την ανεργία βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Μετά την έντονη επιδείνωση του προηγούμενου μήνα στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα, τον Οκτώβριο το σχετικό ισοζύγιο κινείται ανοδικά, αν και παραμένει σε μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις του έτους, στις -23 μονάδες (από -28). Άλλωστε πάνω από το 25% των επιχειρήσεων εξακολουθεί να δηλώνει ότι αναμένει και νέα μείωση των θέσεων εργασίας.

Στα Καταναλωτικά Αγαθά, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών επανέρχεται σε τροχιά ανόδου, ύστερα από την πρόσκαιρη πτώση του προηγούμενου μήνα, και διαμορφώνεται στις 77,5 μονάδες (από 75,3 μονάδες), σε κατώτερη όμως επίδοση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή (89,6 μονάδες). Από τα στοιχεία που συναπαρτίζουν το δείκτη, ανοδικά κινούνται οι προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο, με το σχετικό ισοζύγιο να ισοσκελίζεται (από -8 μονάδες).

Ανοδικά κινείται ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο τον Οκτώβριο και διαμορφώνεται στις 58,2 μονάδες (από 53,4 μονάδες), στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου πενταμήνου, απέχοντας ωστόσο παρασάγγας από την αντίστοιχη περσινή τιμή του (99 μονάδες). Το Λιανικό Εμπόριο έχει υποστεί σημαντική φθορά από την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, αν και ήταν ο τομέας ο οποίος επηρεάστηκε τελευταίος από την οικονομική κρίση κυρίως μετά τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν το 2010.