Κρίσιμη θεωρείται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για νέο δανεισμό στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, καθώς συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για τη χαλάρωση της λιτότητας έως το 2018.
Το Μνημόνιο προβλέπει πως η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014, 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και τα επόμενα χρόνια, κάτι που θεωρείται αφενός φιλόδοξος στόχος, αφετέρου συνεπάγεται πολυετή δημοσιονομική σύσφιγξη.
Η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της συζήτησης που θα ανοίξει το φθινόπωρο για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα επιδιώξει την αναθεώρηση των μνημονιακών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018.
Συγκεκριμένα, θα διαπραγματευτεί με την τρόικα να μειωθούν τα ποσοστά των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να χαλαρώσει η προβλεπόμενη λιτότητα. Στη διαπραγμάτευση αυτή θα συνεκτιμηθούν η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων της διετίας 2013- 2014, οι αποφάσεις της Ευρωζώνης για την μείωση του χρέους της χώρας , αλλά και η ικανότητα της Ελλάδας να καλύψει τα χρηματοδοτικά κενά της έως τον Απρίλιο του 2016.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να εκδώσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 επταετές ή δεκαετές ομόλογο έως και 6 δισ. ευρώ με το οποίο θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως και τα μέσα του 2016. Έτσι, θα αποκτήσει πρόσθετα επιχειρήματα έναντι της τρόικας για το ότι δεν απαιτείται νέο Μνημόνιο, ενώ θα μπορέσει να αποσπάσει συντομότερα την ελάφρυνση του χρέους από τους εταίρους στην ζώνη του ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών θα αναμένει τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών που σε συνδυασμό με τα ήδη σημαντικά αποτελέσματα στο δημοσιονομικό τομέα, θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέσω προσφυγής σε νέο δανεισμό μεσοπρόθεσμης διάρκειας.
Πρέπει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες και λόγω του προεκλογικού κλίματος οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί. Χθες το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου κλείστε στο 6,38% με το το spread – διαφορά απόδοσης σε σχέση με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο- να ενισχύεται στις 496 μονάδες βάσης.