Το δεύτερο ισχυρότερο κύμα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα θέτει σε κατάσταση συναγερμού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σε απανωτές συσκέψεις από το πρωί γίνεται προσπάθεια να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τα τοπικά lockdown και να ληφθούν τα πρόσθετα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Οι υπολογισμοί του προσχεδίου του προϋπολογισμού για ύφεση 8,2% φέτος με ανάκαμψη έως και 7,5% το 2021 αποσύρονται καθώς στο τραπέζι βγαίνουν σενάρια ύφεσης ακόμα και πάνω από 10% το 2020, σε ευθεία συνάρτηση με τις υγειονομικές εξελίξεις.
Έχοντας τα δεδομένα των επιπτώσεων του καθολικού lockdown στην οικονομία την περασμένη άνοιξη, το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πως κάθε μήνας «κλειστής» οικονομίας στοιχίζει περίπου 3 μονάδες ύφεσης.
Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις αρμοδίων πηγών αναφέρουν πως ένα «μερικό» lockdown στη βάση των χαρακτηριστικών που έχει ήδη προδιαγράψει η κυβέρνηση με διατήρηση του λιανεμπορίου και των σχολείων σε λειτουργία και με δραστικό περιορισμό αλλά χωρίς γενικό «λουκέτο» στην εστίαση αναφέρουν απώλεια 1,5 μονάδας ΑΕΠ κάθε μήνα.
Εάν οι αρχικοί υπολογισμοί για ύφεση της τάξεως του 8% φέτος χωρίς νέο lockdown ήταν σωστοί, τα νέα δεδομένα οδηγούν σε διεύρυνση της ύφεσης σε επίπεδα πάνω από το 10% θέτοντας σε άλλο επίπεδο τους υπολογισμούς και για το 2021.
Αρμόδια πηγή εξηγεί πως ένα μερικό lockdown θα έχει μικρότερες επιπτώσεις σε σχέση με το καθολικό της περιόδου Μάρτιος- Απρίλιος αλλά θα έχει πολλαπλάσιο κόστος για τον προϋπολογισμό.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη φέτος προχωρήσει μία φορά στην κατάθεση και ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με διεύρυνση των δαπανών κατά 6 δις ευρώ και ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετρούν τα περιθώρια προκειμένου να αποφασίσουν εάν χρειάζεται και δεύτερη συμπληρωματική παρέμβαση.
«Δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός» αναφέρει αρμόδια πηγή.