Η «ευρωκρίση ανήκει στο παρελθόν και αυτό το οφείλουμε στην ΕΚΤ και στην μπλόφα του Μάριο Ντράγκι», υποστηρίζει το Stern σε εκτενές σχόλιό του, προτείνοντας να στηθεί μνημείο στον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη.
«Σσσσσς, θα σας αποκαλύψω ένα μυστικό: η ‘ευρωκρίση’ παρήλθε». Με αυτές τις λέξεις ο Αντρέας Χόφμαν αναπτύσσει στο Stern τα επιχειρήματά του για το τέλος της κρίσης στην ευρωζώνη, απονέμοντας εύσημα για την εξέλιξη αυτή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Χόφμαν θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη σημασία σε επισημάνσεις που ζητούν από τους Έλληνες, τους Πορτογάλους, τους Ιταλούς και τους Γάλλους περισσότερες προσπάθειες και υποβαθμίζει την καταστροφολογία του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος AfD στη Γερμανία, που προειδοποιεί πως τα χειρότερα έπονται. «Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια. Μια καταρρέει ο καπιταλισμός, μια καταβροχθίζει τις αποταμιεύσεις μας ο πληθωρισμός, μια καταστρέφει το ευρώ όλη την Ευρώπη. Τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη», τονίζει το Stern και διευκρινίζει ότι το κοινό νόμισμα παραμένει ισχυρότατο, ο καπιταλισμός είναι μια χαρά και ο πληθωρισμός τόσο χαμηλός, ώστε κάποιοι να ενοχλούνται από την πτώση των τιμών.
Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο υπερβολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, το άρθρο υπενθυμίζει ότι η Ιαπωνία έχει μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα και παρόλα αυτά σημείωνε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Τα υψηλά χρέη δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη, τονίζεται.
Καθοριστική κίνηση για την διάσωση του ευρώ και την υπέρβαση της «ευρωκρίσης» ήταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι τον Ιούνιο του 2012 στο Λονδίνο. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεσμεύθηκε τότε να κάνει τα πάντα προκειμένου να διασωθεί το ευρώ. Εν ανάγκη θα προχωρούσε στην απεριόριστη αγορά ομολόγων των χωρών της κρίσης.
Αυτό που θεωρεί καθοριστικό ο Αντρέας Χόφμαν είναι το γεγονός ότι ο Ντράγκι δεν χρειάστηκε να τηρήσει την υπόσχεσή του. Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα, η ΕΚΤ δεν αγόρασε κανένα ομόλογο. «Ο Ντράγκι μπλόφαρε, όπως είχαν μπλοφάρει το 2008 η Μέρκελ και ο τότε υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ», αναφέρει o Xόφμαν.
Σε αυτή την μεγαλειώδη μπλόφα του Ντράγκι αποδίδει το δημοσίευμα την υπέρβαση της «ευρωκρίσης» και προτείνει να του στηθεί ανδριάντας.