Κατά σχεδόν ένα τρίτο, στα 1,68 δισ. ευρώ, μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2014 τα προ φόρων κέρδη της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank. Η εξέλιξη οφείλεται στη μείωση των εσόδων από τη διαπραγμάτευση ομολόγων που παρατηρείται σε όλο τον τραπεζικό κλάδο.

Η επίπτωση των μειωμένων εσόδων από την πηγή αυτά στα αποτελέσματα της Deutsche ήταν, όμως, μικρότερη σε σχέση με κάποιους ανταγωνιστές της.

Η συνεισφορά της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής στα προ φόρων κέρδη της Deutsche μειώθηκε περισσότερο από 20%, λόγω της μείωσης κατά 10% των εσόδων από τις συναλλαγές, αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της. Η μείωση των κερδών σηματοδοτεί ένα αδύναμο ξεκίνημα το 2014, το οποίο παραδοσιακά αποτελεί δυνατό τρίμηνο για την τράπεζα. Ωστόσο, η μείωση των κερδών ήταν μικρότερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές. Η μείωση των εσόδων από συναλλαγές, ιδιαίτερα σε ομόλογα, επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα άλλων μεγάλων τραπεζών, όπως της βρετανικής Barclays και των αμερικανικών JPMorgan και Citigroup.

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι προβλέπει μία επίπτωση 1,5 έως 2 δισ. ευρώ στα κεφάλαιά της, λόγω των νέων κανονισμών της ΕΕ που αναμένεται να ισχύσουν από φέτος, οι οποίοι επιβάλουν συντηρητικούς κανόνες όσον αφορά την αποτίμηση του ενεργητικού των τραπεζών. Η επίπτωση αυτή, μαζί με τα ασθενέστερα αποτελέσματα, μπορεί να περιπλέξει τα σχέδια της τράπεζας για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης με την παρακράτηση των κερδών.