Την εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί για πρώτη φορά φέτος ύστερα από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, όχι μόνο σε απόλυτους αριθμούς αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ, διατυπώνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 7 Απριλίου.
Το έγγραφο που υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Στέλιο Παπαδόπουλο, διαβιβάστηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει η ανεξάρτητη βουλευτής Μαρία Γιαταγάνα, σύμφωνα με την οποία το 2014 το χρέος θα μεγαλώσει.
Όπως, ωστόσο, επιμένει ο ΟΔΔΗΧ, «για το 2014, το δημόσιο χρέος της Ελλάδος σε σχέση με το 2013 προβλέπεται σύμφωνα με τον προϋπολογισμό να μειωθεί, σε απόλυτες τιμές και σαν ποσοστό του ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, λόγω της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, της συγκράτησης δαπανών για τόκους που προέκυψε εξαιτίας της μεγάλης αναδιάρθρωσης του χρέους τον Μάρτιο του 2012 (PSI) και της υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων».
Ο ΟΔΔΗΧ επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «ο καθαρός δανεισμός για το 2014 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα είναι της τάξεως των 3,6 δισ.». Όπως τονίζει δε «αυτό το ύψος του δανεισμού για το 2014 σε σχέση με τα πολύ μεγαλύτερα ποσά που χρειαζόταν η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, αποδεικνύει ότι η χώρα μας χρειάζεται ολοένα και λιγότερα δανεικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της και επομένως το δημόσιο χρέος σε απόλυτες τιμές αρχίζει να αποκλιμακώνεται».