Παρατηρητήριο εμποδίων στην επιχειρηματικότητα δημιουργεί ο ΣΕΒ, στην προσπάθεια για ανάπτυξη και τόνωση των επενδύσεων, ενώ ετοιμάζει ταυτόχρονα συγκεκριμένο κατάλογο με τα 30 σημαντικότερα εμπόδια στο επιχειρείν, ο οποίος θα υποβληθεί στην κυβέρνηση πριν από τέλος του χρόνου.
Αφορμή για τις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ έδωσε η πρόβλεψη του επικαιροποιημένου «μνημονίου», σύμφωνα με την οποία μέχρι το Δεκέμβριο «η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα ‘σχέδιο δράσης για μια επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα’ όπου θα παρουσιάζεται ένα χρονοδιάγραμμα για τη απομάκρυνση 30 εκ των σημαντικότερων περιορισμών που παραμένουν για την επιχειρηματική δραστηριότητα, την επένδυση και την καινοτομία».
Ο Σύνδεσμος έχει ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των εμποδίων για να καταλήξει στα 30 σημαντικότερα που θα υποβληθούν στην κυβέρνηση ως υποψήφια προς εξάλειψη, στο πλαίσιο της πρόβλεψης του μνημονίου.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδη, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλο, και το ΔΣ του ΣΕΒ, την περασμένη εβδομάδα, ενώ ειδικότερες αναφορές έκανε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου κ. Δ. Νικολάου σε σχετική εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούν οι αλλαγές εντοπίζονται στη χωροθέτηση, στην αδειοδότηση, στις υποδομές, στις δομές υποστήριξης, στο φορολογικό πλαίσιο και στα χρηματοδοτικά επενδυτικά εργαλεία.
«Για τη δημιουργία ενός επενδυτικού κλίματος δεν αρκεί ένας απλός αναπτυξιακός νόμος, όσο καλός κι αν είναι αυτός», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Νικολάου.
Όπως είπε, η μείωση της γραφειοκρατίας και η απελευθέρωση των αγορών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σταθερή ανάπτυξη τουλάχιστον 1% κατά τα επόμενα χρόνια ενώ η ΕΕ έχει θέσει επίσημα στόχο για μείωση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων που προκύπτει από υποχρέωση συμμόρφωσης σε περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες, κατά 25% μέχρι το 2012.