Ήλιος, θάλασσα αλλά και χαμηλή φορολογία. Αυτήν την εικόνα σχηματίζουν τώρα στο μυαλό τους οι ξένοι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν επισκεφθεί ή επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα και εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην χώρα μας. Η διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει τη φορολόγηση αυτοτελώς με συντελεστή μόλις 7% του παγκόσμιου εισοδήματος των αλλοδαπών συνταξιούχων που θα μετακομίσουν φορολογικά στη χώρα μας δεν έχει ακόμα ψηφιστεί.
Ωστόσο, στα γραφεία Ελλήνων λογιστών άρχισαν να φθάνουν μηνύματα από ξένους που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το φορο- κίνητρο που δίνει η Ελλάδα σε κατοίκους άλλων χωρών. Η δημοσίευση του θέματος στο ξένο Τύπο ανέβασε το ενδιαφέρον των συνταξιούχων κυρίως των χωρών της Βόρειας Ευρώπης.
Οι εκπρόσωποι των αλλοδαπών συνταξιούχων ή ακόμα και οι ίδιοι όπως σημειώνουν οι φοροτεχνικοί σε πρώτη φάση ζητούν ενημέρωση ακόμα και μετάφραση των διατάξεων προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τους συμφέρει να φέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Συνολικά, περισσότεροι από 100 συνταξιούχοι κυρίως από χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να έρθουν στην Ελλάδα. Μάλιστα, από τις συνομιλίες των φοροτεχνικών προκύπτει ότι οι περισσότεροι από αυτούς που επιθυμούν να έρθουν στη χώρας, την επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι.
Ταυτόχρονα ζητούν πληροφορίες για ακίνητα καθώς θέλουν να συνοδεύσουν τα κίνητρα που παρέχει η Ελλάδα με την αγορά κατοικίας κυρίως σε παραθαλάσσιους κι τουριστικούς προορισμούς.
Για μια περίοδο 10 ετών, όσοι συνταξιούχοι μετακομίσουν στην Ελλάδα και έχουν εισοδήματα στο εξωτερικό από σύνταξη ή από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή διάφορες επενδύσεις ή έσοδα από μίσθωση ακινήτων θα καταβάλλουν πολύ χαμηλό φόρο.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που αναμένεται να ψηφισθεί τις επόμενες μέρες:
- Με συντελεστή 7% θα φορολογείται αυτοτελώς κάθε χρόνο και για 10 χρόνια το εισόδημα που αποκτούν στο εξωτερικό οι αλλοδαποί συνταξιούχοι οι οποίοι θα επιλέξουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Με την καταβολή του φόρου αυτού, εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου για το εισόδημα αυτό. Για να υπαχθεί ο αλλοδαπός συνταξιούχος σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή, θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα.
β) Να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.
- Ο φόρος με συντελεστή 7% καταβάλλεται κάθε φορολογικό έτος σε μία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και δεν συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις ή τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα του προσώπου που έχει υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης.
- Η αίτηση μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας με υπαγωγή στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή κατά το παρόν άρθρο υποβάλλεται στη φορολογική διοίκηση από το φυσικό πρόσωπο συνταξιούχο μέχρι τις 31 Μαρτίου του εκάστοτε φορολογικού έτους. Εντός εξήντα ημερών από την υποβολή της αίτησης, η φορολογική διοίκηση εξετάζει την αίτηση και εκδίδει απόφαση, με την οποία την εγκρίνει ή την απορρίπτει.
- Ειδικά για τις αιτήσεις μεταφοράς φορολογικής κατοικίας που θα υποβληθούν εντός του έτους 2020, η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης ορίζεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Οι διατάξεις έχουν εφαρμογή και για τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν ήδη μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους. Στην περίπτωση αυτή, ο φόρος καταβάλλεται εντός 30 ημερών από την έγκριση της αίτησης του φορολογουμένου.
- Η εφαρμογή του μέτρου αρχίζει από το επόμενο φορολογικό έτος για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση του φυσικού προσώπου για την υπαγωγή του στις διατάξεις και λήγει μετά το πέρας δέκα φορολογικών ετών. Η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των 10 ετών.