Περίοδο στασιμότητας διανύει η Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Οδυσσέας Κυριακόπουλος, παρουσιάζοντας την έκθεση του Ιδρύματος για την ελληνική οικονομία.

Μάλιστα, ο κ. Κυριακόπουλος έκανε λόγο για κόπωση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η δημιουργική αντιπολίτευσης, για να προσθέσει ότι η χώρα πρέπει να δημιουργήσει ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με τους επενδυτές.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Βέττας, σημείωσε ότι η οικονομία πλησιάζει σταδιακά σε ένα σημείο σταθεροποίησης και ανέφερε ως παράδειγμα τη σταθεροποίηση του δημοσιονομικού και εξωτερικού ελλείμματος, αλλά και ότι επιτυγχάνεται νωρίτερα πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα, σημείωσε τις θετικές ενδείξεις για τον τουρισμό, την τάση αποπληθωρισμού, αλλά και τη βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος.

Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, μια πιθανότητα διάσπασης της Ευρωζώνης ή απομάκρυνσης της χώρας από τη νομισματική ένωση είναι πολύ μικρότερη σήμερα.

Ωστόσο, αναφερόμενος στο φετινό πλεόνασμα, ο κ. Βέττας υπογράμμισε ότι δεν επαρκεί για την οριστική διευθέτηση της ελληνικής κρίσης, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει και ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθεί θέλει μεγάλη προσοχή.