Επαίνους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, ειδικά στους τομείς της Υγείας και των Υποδομών, επιφυλάσσει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος, σε δηλώσεις του στη γερμανική οικονομική επιθεώρηση «Capital», κάνει λόγο για «εν μέρει εντυπωσιακή πρόοδο», αλλά ζητεί περισσότερες μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και της οικονομίας.
«Μετά από πολλή κριτική και εκνευρισμό για τις μεταρρυθμίσεις που “σέρνονται”, η Κομισιόν αναθεωρεί την κρίση της για την μεταρρυθμιστική πολιτική στην Ελλάδα. Επαινεί την δουλειά της κυβέρνησης» αναφέρει το περιοδικό, το οποίο παρακολούθησε επιτόπου την δουλειά του κ. Ράιχενμπαχ και των συνεργατών του. «Αυτή η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να υλοποιήσει τεχνική βοήθεια. Η βούληση για συνεργασία και για μάθηση σε πολλούς τομείς είναι υψηλότερη του αναμενόμενου. Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έδωσε ώθηση στην συνεργασία και ξεκίνησε πολλά πράγματα» δηλώνει το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σημειώνει ότι ειδικά στους τομείς Υγείας και Υποδομών διαπιστώνεται σημαντική πρόοδος.
Στις αρχές Ιανουαρίου, η Αθήνα δέχθηκε πάλι κριτική για τις μεταρρυθμίσεις, τώρα όμως λέει ο κ. Ράιχενμπαχ: «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο. Η πρόοδος είναι εν μέρει εντυπωσιακή, ειδικά στην πολιτική υγείας» και εξηγεί ότι προκειμένου να αναδιοργανωθεί μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια το σύνολο του συστήματος υγείας εργάζονται στην Αθήνα δεκάδες σύμβουλοι από όλη την Ευρώπη. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από την Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση της καγκελαρίου είναι «επικεφαλής» σε αυτόν τον τομέα («domain leader»).
Μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μεγάλη ομάδα της Γερμανικής Εταιρείας για Διεθνή Συνεργασία (GIZ). «Αυτό το πρόγραμμα είναι “άγνωστη γη” – και μάλιστα για όλους τους συμμετέχοντες. Κάτι τέτοιο δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν» διευκρινίζει ο Χορστ Ράιχενμπαχ και «με αυτοκριτική», όπως επισημαίνει το περιοδικό, παραδέχεται ότι και στις Βρυξέλλες χρειάστηκε πολύς καιρός μέχρις ότου καταφέρει να βρει χρήματα για όλους τους συμβούλους και τους βοηθούς, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Ράιχενμπαχ ζητεί ωστόσο περισσότερες προσπάθειες για να εξυγιανθεί το κράτος και η οικονομία της Ελλάδας. «Είναι απαραίτητες και άλλες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διασφαλισθεί το μέλλον της Ελλάδας» δηλώνει και σε αυτές προσμετρά καλύτερες συνθήκες – πλαίσιο για επιχειρηματίες και εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μιλώντας στο «Capital», ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δημήτριος Βαρτζόπουλος τονίζει την απαίτηση της κυβέρνησης για τερματισμό των τακτικών ελέγχων από την τρόικα. «Με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις και τις διμερείς συνεργασίες, η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών – και χωρίς την τακτική ‘ψήφο’ της τρόικας», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι «ειδικά οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ είναι στην Ελλάδα ιδιαίτερα μη δημοφιλείς». «Θέλουμε να αντικαταστήσουμε την τρόικα», δηλώνει ο κ. Βαρτζόπουλος στο περιοδικό.