Ο πρόεδρος της δημόσιας υπηρεσίας είσπραξης φόρων της Ιταλίας, Ατίλιο Μπέφερα έκανε λόγο σήμερα για αναποτελεσματικότητα του συστήματος είσπραξης φόρων στη χώρα.
«Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια το ιταλικό δημόσιο δεν εισέπραξε 545 δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα πλέον μπορούμε να ζητήσουμε την καταβολή μόλις του 5%» από τις ανείσπρακτες οφειλές στο δημόσιο, δήλωσε ο Μπέφερα.
Στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για πολίτες που απεβίωσαν, εταιρίες που κήρυξαν πτώχευση και πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία.
Ωστόσο την ίδια στιγμή η αγοραστική δύναμη των Ιταλών συρρικνώνεται, πράγμα που συνεπάγεται τη μείωση των κρατικών φορολογικών εσόδων και στο μέλλον.
Ο εμπορικός σύλλογος Confcommercio παρουσίασε αρνητικές προβλέψεις (και) για την χρονιά που μόλις ξεκίνησε: μετά το -2,13% του 2013, φέτος προβλέπει συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης κατά 0,2%.
Όσον αφορά το ΑΕΠ της χώρας η Confcommercio κάνει λόγο για ισχνή ανάπτυξη του 0,3%, ενώ πέρυσι συρρικνώθηκε κατά 1,8%.
Ο πρόεδρος της εμπορικής ένωσης, Κάρλο Σανγκάλι, τόνισε ότι «η συνολική φορολογική πίεση παραμένει στο επίπεδο-ρεκόρ 44,2% του ΑΕΠ και αποτελεί κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη».
Για τον Σανγκάλι «υπάρχουν μόνον κάποιες ενδείξεις που μας λένε ότι η κρίση θα μπορούσε να τελειώσει, αλλά δεν βλέπουμε ακόμη στον ορίζοντα ανάκαμψη της οικονομίας».
Πάντως για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, το δημόσιο χρέος της χώρας σημείωσε ελαφριά μείωση.
Σύμφωνα με την Eurostat, το τρίτο τρίμηνο του 2013 το χρέος μειώθηκε 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, από 133,3% του ΑΕΠ στο 132,9%.