Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ταμείου ανασυγκρότησης ενέκριναν επί της αρχής οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες όλων των κομμάτων της Bundestag, με εξαίρεση αυτήν της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).
Να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία προέτρεψε και τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.
«Δεν πρέπει να διαφωνήσουμε για το “εάν”», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρτ Ρέμπεργκ, τονίζοντας ότι μια οικονομικά ισχυρή Ευρώπη «είναι και προς το δικό μας συμφέρον», καθώς το 60% των γερμανικών εξαγωγών πηγαίνουν σε ευρωπαϊκές χώρες.
Εκφράστηκε ωστόσο επικριτικά για τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία η Επιτροπή προτείνει να διατεθούν ως δάνεια, επισημαίνοντας ότι δεν είναι σαφές πόσα χρήματα είναι δυνατόν να επενδυθούν γρήγορα και ουσιαστικά.
Για την ανάγκη βελτιώσεων και διασφαλίσεων έκανε λόγο και ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του CDU Αντρέας Γιουνγκ. Ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για ευρωπαϊκά θέματα Μάρκους Τενς τόνισε από την πλευρά του ότι η Ευρώπη χρειάζεται το κοινό ταμείο, διότι έχει και κοινό οικονομικό χώρο, ενώ ζήτησε ακόμη περισσότερους πόρους.
«Ναι μεν, αλλά», είπε η αντιπολίτευση
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ακούστηκε ένα δυνατό «ναι μεν, αλλά», όπως σχολιάζει σχετικά η Sueddeutsche Zeitung.
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μου ασφαλώς και υποστηρίζει την ανασυγκρότηση της Ευρώπης. Πρέπει όμως να υπάρξουν και όροι. Γιατί δεν είναι δυνατόν να εκλείψουν οι φορολογικοί παράδεισοι;», αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς Φάμπιο Ντε Μάζι, ενώ η εκπρόσωπος των Πρασίνων για ευρωπαϊκά θέματα Φραντσίσκα Μπράντνερ ζητά να συνδεθούν οι επιδοτήσεις με την τήρηση των κανόνων κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, αλλά και να αποτελέσει η προστασία του κλίματος την «καρδιά» του ταμείου.
Έγκριση του τελικού σχεδίου από τα 2/3 της Bundestag εισηγείται ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Λάμπσντορφ.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Σολτς ανέδειξε την ανάγκη το ευρωπαϊκό ταμείο να αποφασιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς, όπως επισήμανε, η μία μετά την άλλη οι χώρες αίρουν τα μέτρα περιορισμού που είχαν λάβει για την πανδημία του κορονοϊού.
«Μπορεί πάντως να παρατηρήσει κανείς ότι θέλουν τώρα όλοι να συνεργαστούν προκειμένου να βρεθεί μια λύση γρήγορα, όχι απλώς κάποια στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι δεν θα χρησίμευε σε κάτι εάν η Γερμανία άρχιζε να συζητά τώρα το δικό της πρόγραμμα ανάπτυξης χωρίς να είναι βέβαιο ότι συμβαίνει το ίδιο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
«Η Γερμανία εξαρτάται από αυτό», είπε ο υπουργός, για να καταλήξει: «Ας το καταφέρουμε τώρα όλοι μαζί και ας αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε το σωστό».