«Η Ιταλία θα καταφέρει να χρησιμοποιήσει 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα διαρθρωτικά ευρωπαϊκά ταμεία πριν από την λήξη του 2013», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, κατά την διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από την Πρωτοχρονιά.
Όπως σημείωσε, τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την στήριξη των επιχειρήσεων, τα 700 εκατομμύρια ευρώ προς ενίσχυση της απασχόλησης, άλλα 300 εκατομμύρια για την αρωγή των φτωχότερων οικογενειών και τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση Λέτα σκοπεύει να τονώσει την οικονομική ανάκαμψη, με την ελπίδα να φτάσουν θετικά μηνύματα από την άνοιξη του 2014 και πέρα, σημειώνουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Στο μεταξύ, η κεντρώα Συμμαχία Πολιτών ένα και μέρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος ζητούν από τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό τις πρώτες εβδομάδες του 2014.
Η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο αντιθέτως θεωρεί ότι το θέμα αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα.
Όπως σημειώνουν σχολιαστές ο Λέτα πρόκειται να περάσει τις ολιγοήμερες διακοπές του ενόψει της πρωτοχρονιάς συντάσσοντας μια νέα «προγραμματική συμφωνία», η οποία θα τεθεί προς έγκριση εντός Ιανουαρίου στους κυβερνητικούς εταίρους, προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές τουλάχιστο μέχρι το τέλος του 2014.
Το κύριο θέμα διαπραγμάτευσης αναμένεται να είναι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Ο νέος γραμματέας των Δημοκρατικών Ματέο Ρέντσι ζήτησε επέκταση των συμβάσεων αορίστου χρόνου, υπό τον όρο να μπορούν όσοι προσληφθούν στο μέλλον να απολύονται πιο εύκολα, με αύξηση των αποζημιώσεών τους.
Μεγάλο μέρος του κόμματός του όμως δεν συμφωνεί με την τοποθέτηση αυτή. Η συζήτηση προσωρινά δείχνει να έχει «παγώσει».
Ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς Αλφάνο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα και δημοσιεύεται σήμερα τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης εταιρικών και ατομικών συμβάσεων, με απευθείας διαπραγμάτευση εργαζομένων και εργοδοτών. Ουσιαστικά παραπέμπει στο μοντέλο που έχει ήδη υιοθετηθεί από την Fiat σε μέρος των παραγωγικών μονάδων της.
Τα ιταλικά συνδικάτα – τα οποία έχουν ήδη αμφισβητήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του κρατικού προϋπολογισμού του 2014, με την λογική ότι δεν παρέχουν αναγκαία κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης – αφήνουν τώρα να εννοηθεί ότι είναι όλο και πιο πιθανή η προσφυγή σε μια γενική πανιταλική απεργία.