Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε βοήθεια ύψους 3,3 δις ευρώ σε συνέργεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη των πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων.
Η βοήθεια αποβλέπει στην κάλυψη των άμεσων υγειονομικών και ανθρωπιστικών αναγκών της πανδημίας COVID-19 καθώς και στην κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.
Ενόψει μάλιστα της συνόδου κορυφής ΕΕ- Δ. Βαλκανίων στις 6 Μαίου, η Επιτροπή υπογραμμίζει την ευρύτερη και μακροπρόθεσμη στήριξη που θα παράσχει στα Δ. Βαλκάνια εντός του έτους με τη μορφή ενός Οικονομικού και Επενδυτικού Προγράμματος για την περιοχή.
«Έχουμε ειδική ευθύνη να συνδράμουμε σ’ αυτή την πανδημία τους εταίρους μας στα Δ. Βαλκάνια, καθώς το μέλλον τους βρίσκεται στην ΕΕ», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η ΕΕ κινητοποιεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό πακέτο επιβεβαιώνοντας την ισχυρή αλληλεγγύη της. Μαζί θα υπερβούμε την κρίση και θα ανακάμψουμε. Και πέρα απ΄αυτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την περιοχή περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται στην πορεία προς την ΕΕ καθώς η ανάκαμψη θα είναι αποτελεσματική αν οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους»
Ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρελι πρόσθεσε ότι ‘η δουλειά μας θα συνεχιστεί με την προετοιμασία του Οικονομικού και Επενδυτικού Προγράμματος για την περιοχή, προκειμένου να αποκαταστήσουμε τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης, να εκσυγχρονίσουμε τις οικονομίες της περιοχής, να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις και να μειώσουμε το αναπτυξιακό χάσμα δίνοντας χειροπιαστά οφέλη στον λαό νωρίτερα».
Το ευρωπαϊκό πακέτο των 3,3 δις ευρώ περιλαμβάνει ανακατανομή 38 εκατ. ευρώ από το Εργαλείο Προενταξιακής βοήθειας για άμεση στήριξη του υγειονομικού τομέα, όπως ατομικό προστατευτικό υλικό, μάσκες και αναπνευστήρες, 389 εκατ, ευρώ για τις ανάγκες κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης και 455 εκατ. ένα πακέτο οικονομικής επανενεργοποίησης, σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, Περιλαμβάνει επίσης πρόταση για μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 750 εκατ. ευρώ και 1,7 δις βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι για την περίοδο 2021-2027 η Επιτροπή έχει προτείνει ένα επενδυτικό πακέτο στο πλαίσιο του Προενταξιακού Εργαλείου III 14.5 δις ευρώ, από τα οποία η μερίδα του λέοντος θα πάει στα Δ. βαλκάνια.
Η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα παίξουν κεντρικό ρόλο στην επανεκκίνηση και τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών των Δ. Βαλκανίων, τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.
Παγκόσμια Τράπεζα: Ύφεση στα Δυτικά Βαλκάνια
Οι οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων θα πληγούν από τις συνέπειες της πανδημίας της Covid-19, θα «βυθιστούν» φέτος σε ύφεση και θα μπορούσαν ακόμη και να καταγράψουν μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) έως και 11,3%, υπογραμμίζει, σε πρόσφατη έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα.
Όπως προκύπτει, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα παρουσιάσουν αρνητική περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη από 3 σε 5,6%.
ανάκαμψη θα μπορούσε σταδιακά να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020, υπό τον όρο ότι η πανδημία στην Ευρώπη αρχίζει να επιβραδύνεται σύντομα, πράγμα που θα σήμαινε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να αρθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Στην περίπτωση ενός δυσμενούς σεναρίου, η πανδημία θα συνεχιστεί και τα μέτρα δεν θα αρθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ η οικονομική ανάκαμψη θα ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2020.
Οι προβλέψεις είναι χειρότερες για το Κόσοβο, το οποίο θα αντιμετωπίσει μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5% στην περίπτωση του ευνοϊκότερου σεναρίου, ενώ στην περίπτωση του δυσμενούς σεναρίου η πτώση θα μπορούσε να είναι έως και 11,3%.
Η πρόβλεψη είναι παρόμοια για το Μαυροβούνιο, το οποίο θα σημειώσει πτώση του ΑΕΠ 5,6%, εάν η πανδημία σταματήσει σύντομα και μείωση έως και 8,9%, εάν η πανδημία διαρκέσει μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Η Αλβανία θα σημειώσει μείωση του ΑΕΠ κατά 5 ή 6,9%.
Η Βοσνία -Ερζεγοβίνη θα έχει ελαφρώς καλύτερη απόδοση με μείωση του ΑΕΠ 3,2 ή 4,2%. Η Σερβία θα παρουσίαζε μείωση 2,5% ή 5,3%, ενώ η Βόρεια Μακεδονία θα υποστεί τη μικρότερη ζημιά με πτώση 1,4 έως 3,2%.
Η ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 είναι δυνατή μεσοπρόθεσμα, αλλά όλα -όπως υπογραμμίζει η έκθεση- θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και από τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.
Σε υποχώρηση 10% η γερμανική οικονομία
H γερμανική οικονομία θα υποχωρήσει κατά 10% το τρέχον εαρινό τρίμηνο, σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου, με την Παγκόσμια Τράπεζα να κάνει λόγο για σημαντική ύφεση στα Δυτικά Βαλκάνια.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Γερμανίας πρέπει να έχει συρρικνωθεί κατά 2% ήδη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW).
«Επίκειται ύφεση που θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικής ανάπτυξης του DIW Κλάους Μίχελσεν. Σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία, αναμένεται μείωση περίπου 6% για το σύνολο του έτους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Ως εκ τούτου, το DIW υποστηρίζει ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης. «Η επέκταση της βραχυπρόθεσμης εργασίας και τα μέτρα ενίσχυσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σκόπιμα διότι σταθεροποιούν τα έσοδα των ιδιωτικών οικονομικών παικτών. Ωστόσο, θα χρειαστεί επίσης ένα εκτεταμένο πακέτο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης», τόνισε ο Μίχελσεν.