Σε πτώση οδήγησε σήμερα τα νομίσματα πετρελαιοπαραγωγικών χωρών η νέα μεγάλη υποχώρηση στις τιμές του αργού, αλλά ακόμα και η προειδοποίηση της HSBC για αύξηση των «κόκκινων δανείων» και η σχεδόν 80% βουτιά στα κέρδη της BP δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν χαμηλά τις χρηματιστηριακές αγορές.
Μαζί με τις αρνητικές εξελίξεις και τα άσχημα νούμερα υπήρξαν και κάποιες σχετικά θετικές ειδήσεις.
Τα σχέδια για σταδιακή έξοδο των μεγάλων οικονομιών από το lockdown προχωρούν, η UBS οδήγησε σε άνοδο 4% τις ευρωπαϊκές τράπεζες με τα καθησυχαστικά της κέρδη, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν περαιτέρω αφού η χώρα γλίτωσε από μια επιζήμια υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης την Παρασκευή. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, με άνοδο 0,7%, διατηρείτο κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων.
Στην αγορά πετρελαίου ωστόσο επικρατούσε εικόνα μακελειού, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το ΑΜΠΕ. Το αμερικανικό αργό, που την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, βυθίστηκε κατά 20% στην Ευρώπη, καθώς το γεγονός ότι το United States Oil Fund (USO), μεγάλος παίκτης στην αγορά, ανακοίνωσε ότι πουλάει όλα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που διακρατεί για παραδόσεις τον Ιούνιο επανέφερε στο προσκήνιο τη μείωση της δυναμικότητας των υποδομών για αποθήκευσης αργού.
Η τιμή του μπρεντ σημείωσε νωρίτερα –μια πιο διαχειρίσιμη— πτώση κατά 4,7% αλλά παραμένει κάτω από τα 19 δολάρια το βαρέλι.
Πλήγμα δέχθηκαν και τα νομίσματα χωρών παραγωγής πετρελαίου. Το δολάριο Καναδά και η κορόνα Νορβηγίας σημείωσαν πτώση περίπου 0,2%, το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε κατά σχεδόν 0,4% ενώ το ρεάλ της Βραζιλίας και η ρουπία της Ινδονησίας σημείωσαν βουτιά 1% κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Κανονικά, μια χαμηλότερη τιμή πετρελαίου τονώνει δυσανάλογα το επενδυτικό κλίμα. Ωστόσο, το θέμα αποθήκευσης οφείλεται στη μειωμένη ζήτηση για πετρέλαιο –εάν δεν βάζεις βενζίνη στο αυτοκίνητό σου, δεν θα παρατηρήσεις την τιμή», δήλωσε ο Πολ Ντόναβαν, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS. «Η καλή είδηση είναι ότι τα χρήματα που εξοικονομούνται τώρα από τη μη προμήθεια πετρελαίου μπορούν να δαπανηθούν αργότερα στην οικονομική ανάκαμψη».
Εκτός της αγοράς πετρελαίου, υπάρχουν ενδείξεις ότι αποκλιμακώνεται η μεταβλητότητα στην αγορά που προκάλεσε η γρήγορη εξάπλωση του κορονοϊού τους τελευταίους μήνες. Ο λεγόμενος δείκτης φόβου της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, ο VIX, υποχώρησε σε χαμηλό μηνός ενώ το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε μικρή πτώση έναντι άλλων βασικών νομισμάτων, στα 107,055 γεν ανά δολάριο και στο 1,08697 δολάριο έναντι του ευρώ.
Οι αγορές στρέφουν την προσοχή τους και στην αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) που συνεδριάζει αργότερα σήμερα και αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση αύριο. Ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη. Αναλυτές θεωρούν απίθανο η Fed να ανακοινώσει νέες σημαντικές κινήσεις πολιτικής, δεδομένης της έκτασης και του μεγέθους των μέτρων που έλαβε πρόσφατα για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο την COVID-19.