Την επιδότηση από το κράτος το 40% έως 60% του μισθού των εργαζομένων οι οποίοι με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων θα κληθούν να δουλέψουν με ευέλικτα και μειωμένα ωράρια εξετάζει η κυβέρνηση παράλληλα με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.
Το κυβερνητικό σχέδιο που αποσκοπεί στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης για την μετά κορονοϊό εποχή «πατάει» στο γερμανικό μοντέλο «Kurzarbeit» που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μειώσουν τα ωράρια των εργαζομένων τους χωρίς οι ίδιοι να έχουν μεγάλες απώλειες στους μισθούς τους, αφού το κράτος αναλαμβάνει να καταβάλλει ένα μεγάλο τμήμα των αποδοχών τους.
Την κάλυψη με κρατική επιδότηση των μισθών των εργαζομένων οι οποίοι θα εργαστούν με μειωμένο ωράριο προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος δήλωσε ότι αν ένας εργαζόμενος απασχολείται λιγότερες ώρες, το κράτος με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, θα έρθει να καλύψει τη διαφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες η κρατική επιδότηση θα μπορούσε να καλύπτει το 40% – 60% των απωλειών από την μείωση του μισθού λόγω της αντίστοιχης μείωσης του ωραρίου απασχόλησης. Με αντίστοιχη επιδότηση θα μπορούσε να καλυφθεί και μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
Το μέτρο της κρατικής επιδότησης των μισθών για όσους θα εργαστούν με μειωμένο ωράριο προβλέπεται να ενταχθεί στο κοινοτικό πρόγραμμα για την απασχόληση «SURE» Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει και να λάβει περίπου 1,4 με 1,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 100 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα διατεθούν από την ΕΕ στα κράτη-μέλη με τη μορφή ευνοϊκών δανείων.
Σε πρώτη φάση η κρατική επιδότηση για την κάλυψη της απώλειας μισθού των εργαζομένων εξετάζεται να ενεργοποιηθεί στο μέτρο της νέας εκ περιτροπής εργασίας το οποίο βρίσκεται σε εφαρμογή και επιτρέπει την εργασία 2 εβδομάδων το μήνα με το μισό μισθό. Με «προσωπικό ασφαλείας» μπορούν να λειτουργούν σήμερα μόνο οι επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και για όσο χρόνο πλήττονται υπαγόμενες στους σχετικούς ΚΑΔ με χρονικό ορίζοντα μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.
Το μέτρο εφαρμόζεται με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και προβλέπει πως ο εργοδότης μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα. Αρκεί να μπαίνει ανά εβδομάδα σε αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.