Στην ηλεκτρονική παγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα πέφτουν από την 1η Ιανουαρίου όλα τα εικονικά τιμολόγια, καθώς η υποχρέωση για μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων των επιχειρήσεων από το νέο έτος θα συνδυασθεί με σύνθετες διασταυρώσεις που θα αποκαλύπτουν άμεσα παραβάσεις και απάτες.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο «Taxheaven» έδωσε πρόσθετες διευκρινίσεις για την μηνιαία υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, ξεκαθαρίζοντας πως εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν στα έσοδα των επιχειρήσεων και οι οποίες θα υποβάλλονται μηνιαίως, θα υποβάλλονται και οι συγκεντρωτικές καταστάσεις με τις συναλλαγές των εξόδων ανά τρίμηνο ή μηνιαίως, ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που τηρεί η κάθε εταιρεία.
Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε πως από την 1η Ιανουαρίου 2014 η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων των επιχειρήσεων θα γίνεται είτε μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα «ανοίξει» η ΓΓΔΕ στο Taxinet, είτε μέσω των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών τιμολογίων, είτε μέσω του λογισμικού του λογιστηρίου που διαθέτει η κάθε επιχείρηση, είτε μέσω του μηχανισμού σήμανσης. Σε κάθε περίπτωση τα έσοδα του μηνός Ιανουαρίου 2014 θα υποβληθούν έως τις 15 Φεβρουάριου 2014.
«Εμείς θα ανοίξουμε την πλατφόρμα και σε web services ώστε να μπορούν να υποβληθούν οι καταστάσεις από το λογισμικό που διαθέτει η κάθε επιχείρηση, αλλά και σε σελίδα για όσους δεν διαθέτουν λογισμικό. Να προσθέσω ότι θα προσπαθήσουμε σύντομα να κοινοποιήσουμε τις σχετικές οδηγίες ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι», είπε ο κ. Θεοχάρης
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων σημείωσε πως από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών θα έχει στη διάθεση του τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων, τότε ουσιαστικά θα έχει πλήρη εικόνα των βιβλίων τους. Ο ίδιος τόνισε ότι οι έλεγχοι δεν θα επικεντρώνονται στις επιστροφές ΦΠΑ αλλά στις εικονικές συναλλαγές. «Μέσα από τη διασταύρωση των στοιχείων που θα υποβάλλονται θα μπορούμε άμεσα να εντοπίζουμε τις ύποπτες συναλλαγές», είπε και ξεκαθάρισε πως σε περιπτώσεις που αναγράφονται λανθασμένα στοιχεία εκ παραδρομής δεν θα υπάρχει ομηρία των συναλλασσόμενων, αλλά θα τους δίνεται η δυνατότητα να διορθώσουν τα στοιχεία και να βγουν από την «κόκκινη» λίστα της ΓΓΔΕ.
«Όταν οι συναλλασσόμενοι συμφωνούν να αναγράψουν αμφότεροι μια εικονική συναλλαγή, τότε είναι ήδη υπόλογοι και θα επωμιστούν τις συνέπειες. Με τον τρόπο αυτό δεν θα κυνηγάμε ανθρώπους που δεν φταινε, αλλά θα επικεντρωθούμε στους πραγματικά φοροφυγάδες και στις επιχειρήσεις που εκδίδουν εικονικά τιμολόγια», είπε ο κ. Θεοχάρης.