Ένα νέο μείγμα πολιτικής της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη αρχίζει να παίρνει μορφή κατά την πρόοδο των επαφών ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σήμερα να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την επιβολή ενός φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που είναι ο κύριος διαπραγματευτής από Σοσιαλδημοκρατικής πλευράς στις επαφές με τους συντηρητικούς, τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και το αδελφό τους κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας.
Οι συνολικά 77 αντιπρόσωποι από τις δύο πλευρές ξεκίνησαν τον γύρο των επίσημων επαφών τους από την περασμένη εβδομάδα, αποβλέποντας στη συγκρότηση κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα μέχρι τα Χριστούγεννα. Στη σημερινή συνάντηση αναμενόταν να συμμετάσχουν και οι αρχηγοί των παρατάξεων, περιλαμβανομένης και της Μέρκελ, προκειμένου να εξετασθεί η πρόοδος που έχει καταγραφεί και για να κυρωθούν κατά πάσα πιθανότητα όσα έχουν συμφωνηθεί.
Δεκαέξι ομάδες εργασίας έχουν συσταθεί για να επιτύχουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς στις πολιτικές των δύο πλευρών σε μία πλειάδα από θέματα, μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και η Ευρώπη.
Τα σχέδια 11 εκ των κρατών μελών της ΕΕ να επιβάλουν στις τράπεζες, τους χρηματιστές κι άλλους παράγοντες των αγορών φορολογία που μπορεί να ανέρχεται ετησίως στα 35 δισεκ. ευρώ —εν μέρει ως αντίβαρο για τα χρήματα που κλήθηκαν να καταβάλουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι για τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων— συναντά σθεναρές αντιδράσεις από ορισμένα μέλη που απεύχονται την επιβολή της φορολογίας αυτής, όπως η Βρετανία. Ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριζαν πρόσφατα πως ο φόρος αυτός είναι πρακτικά ανέφικτος.
«Είναι αρκετά σαφές πως υφίστανται διαφορετικές οπτικές γωνίες μεταξύ των 11 κρατών που επιθυμούν την εφαρμογή του φόρου, εντούτοις αμφότερες οι παρατάξεις συμφωνήσαμε σήμερα πως θέλουμε να τεθεί εν ισχύι ο φόρος αυτός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», επεσήμανε ο Σουλτς.
Οι δύο παρατάξεις έχουν συντάξει μία πολιτική θέση που προτάσσει ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει δράση για τη δημιουργία μίας στιβαρής ενιαίας Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται πως ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα παράσχει τα αναγκαία κονδύλια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η ομογνωμία που επιτεύχθηκε στις αρχές τις εβδομάδας, αποτελεί «ένα σαφές σημάδι πως θέλουμε να φέρουμε εις πέρας» το σχέδιο αυτό, σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών Μάρκους Φέρμπερ.
Μεταξύ των άλλων φλεγόντων θεμάτων, επί των οποίων αναμένεται η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις να είναι γοργή, είναι οι προβλέψεις για την μερική απασχόληση—που θα αναγνωρίζουν το δικαίωμα της πρόσληψης με καθεστώς πλήρους απασχόλησης—ή, όπως αναφέρει ο Τύπος, το ζήτημα για την γενίκευση της απονομής διπλής υπηκοότητας για τους Τούρκους της Γερμανίας, που υπό το σημερινό καθεστώς καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των δύο.
Ένα άλλο μέγα διακύβευμα των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι η θέσπιση ενός κατώτερου μισθού παγγερμανικά. Είναι ένα από τα αιτήματα των Σοσιαλδημοκρατών για το οποίο η αρμόδια διμερής ομάδα εργασίας δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία. Ακανθώδη αναμένεται να είναι και τα θέματα της χρηματοδότησης των επενδύσεων στις υποδομές και εκείνο της παιδείας.