Η τύχη της ευρωζώνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ιταλία, ωστόσο η χώρα αυτή θα πρέπει να φροντίσει να κάνει μόνη της μια στροφή προς την ανάκαμψη γιατί τα οικονομικά μεγέθη της είναι πολύ μεγάλα ώστε να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα διάσωσης, υποστήριξε σήμερα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν.
Σε ομιλία του στο Μιλάνο ο Άσμουσεν τόνισε ότι η ευημερία της ευρωζώνης δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν η Ιταλία, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της, δεν αναπτύσσεται. Η ιταλική οικονομία έχει βυθιστεί στην πλέον μακροχρόνια ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συρρικνώνεται για όγδοο διαδοχικό τρίμηνο.
«Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί από το εξωτερικό, θα πρέπει να πετύχει την ανάκαμψη μόνη της», αναφέρεται στο κείμενο της ομιλίας που πρόκειται να εκφωνήσει ο Άσμουσεν στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου, όπου σπούδασε και ο ίδιος την περίοδο 1991-1992.
«Η μοίρα (της Ιταλίας) θα καθορίσει αποφασιστικά τη μοίρα της ευρωζώνης. Υπ’ αυτήν την έννοια, το μέλλον της ζώνης του ευρώ δεν θα αποφασιστεί στο Παρίσι ή το Βερολίνο, ούτε στη Φρανκφούρτη ή τις Βρυξέλλες. Θα αποφασιστεί στη Ρώμη», πρόσθεσε. Τόνισε όμως ότι «από την προσωπική εμπειρία» που έχει από την Ιταλία «δεν ανησυχεί για το μέλλον της χώρας, ούτε για το μέλλον της ευρωζώνης».
Αναφερόμενος στην τραπεζική ένωση, ο Άσμουσεν είπε ότι πρέπει να εφαρμοστούν αξιόπιστοι εθνικοί μηχανισμοί προστασίας πριν ολοκληρώσει η ΕΚΤ τους ελέγχους της στις τράπεζες, τον Οκτώβριο του 2014. Σε διαφορετική περίπτωση “η αξιοπιστία του εγχειρήματος θα κινδυνεύσει καθώς το αποτέλεσμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπιστεί αρνητικά από τους παράγοντες της αγοράς”, συνέχισε. «Αν κάνουμε την αξιολόγηση χωρίς να υπάρχει ένας μηχανισμός προστασίας θα είναι σαν να μπαίνουμε σε βάρκα χωρίς σωσίβιο, μέσα στην κακοκαιρία», σχολίασε.