Αλλάζει ο τρόπος που οι εταιρείες παγκοσμίως διαχειρίζονται τους στρατηγικούς κινδύνους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Deloitte με τίτλο: Διερευνώντας τους Στρατηγικούς Κινδύνους.
Η έρευνα αναλύει τις απαντήσεις περισσότερων από 300 στελεχών της ανώτατης διοίκησης και μελών διοικητικών συμβουλίων, που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα, εκπροσωπώντας όλους τους μεγάλους εμπορικούς κλάδους και όλες τις γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη.
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Forbes Insights για λογαριασμό της Deloitte, το 81% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι εστιάζει στη διαχείριση του στρατηγικού κινδύνου και στην πρώτη θέση των σημαντικότερων κινδύνων κατατάσσει την εταιρική φήμη. Επιπλέον, μόνο το 13% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το πρόγραμμα διαχείρισης κινδύνου που έχει θεσπιστεί στην εταιρία του υποστηρίζει την ικανότητα της εταιρείας να αναπτύξει και να εφαρμόσει σωστά την επιχειρηματική στρατηγική.
Οι στρατηγικοί κίνδυνοι, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ένας από τους τομείς υψηλής σπουδαιότητας: το 81% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα στρέφουν τώρα την προσοχή τους στη σωστή διαχείριση των στρατηγικών κινδύνων.
Η εταιρική φήμη δηλώνεται ως ο «νούμερο ένα» κίνδυνος- τόσο σε συνολικό επίπεδο, όσο και στους επιμέρους κλάδους.
Η διαχείριση στρατηγικών κινδύνων είναι προτεραιότητα για τους διευθύνοντες συμβούλους και τα διοικητικά συμβούλια. Τα δυο τρίτα (67%) των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι την εποπτεία για τη διαχείριση των κινδύνων εξασκούν ο διευθύνων σύμβουλος, το διοικητικό συμβούλιο και η επιτροπή διαχείρισης κινδύνου.
Οι τεχνολογικές τάσεις της εποχής, όπως είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το cloudcomputing, το ασύρματο δίκτυο 4G, οι γραμμές υψηλής ταχύτητας, οι κινητές συσκευές, τα tablets, θα μπορούσαν να απειλήσουν τα καθιερωμένα επιχειρηματικά μοντέλα. Το 91% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα μάλιστα, έχει αλλάξει τις βασικές επιχειρηματικές στρατηγικές του λόγω της εμφάνισης των νέων τεχνολογιών.
Τα σημαντικότερα στρατηγικά πλεονεκτήματα στα οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να είναι το ανθρώπινο δυναμικό και η καινοτομία.
Μια σημαντική βελτίωση, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ότι όλο και περισσότερες εταιρείες ενσωματώνουν την ανάλυση των στρατηγικών κινδύνων στη συνολική επιχειρησιακή στρατηγική τους και τις διαδικασίες σχεδιασμού. Η ενσωμάτωση της ανάλυσης αυτής αποδεικνύεται αποδοτική, αναφέρει η έρευνα.