Ζήτημα προκύπτει με τη δήλωση που έκανε στο Bertelsmann Foundation από την Ουάσιγκτον ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν για την επιβράδυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη.
Στο ηχητικό που ακολουθεί ακούγεται ξεκάθαρα ο Επίτροπος να αναφέρει πως από τη στιγμή που πλέον έχουμε μειώσει τα ελλείμματα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε δημοσιονομική προσαρμογή με χαμηλότερο ρυθμό. Μάλιστα, ακριβώς αμέσως από τη φράση του αυτή ακολούθησαν αναφορές για το ελληνικό χρέος.
Μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν ο εκπρόσωπός του Επιτρόπου, Σίμον Ο Κόννορ διέψευσε σήμερα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου που είχαν επικαλεστεί τις δηλώσεις του Επιτρόπου αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, υποστήριξε ότι «από τη στιγμή που ο Olli Rehn δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας όσο βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, τα δημοσιεύματα του Τύπου για το θέμα αυτό φαίνεται ότι είναι εντελώς κατασκευασμένα».
Το ηχητικό όμως τον διαψεύδει. Εκτός ένα η ΕΕ θέλει επισήμως με τη στάση της να υποβαθμίσει τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας από αυτά των υπόλοιπων χωρών ή να εφαρμόσει α λα καρτ τη δημοσιονομική χαλάρωση, κάτι που θα αδικούσε την Ελλάδα που από το 2009 μέχρι και σήμερα έχει κάνει τιτάνια προσπάθεια, μειώνοντας μεταξύ άλλων τις πρωτογενείς δαπάνες της γενικής κυβέρνησης στα 80 δισ. ευρώ το 2013, από 112,8 δισ. ευρώ το 2009.