«Η σημερινή παρουσία τόσων επιχειρηματιών από τις δύο χώρες αποδεικνύει τα πρακτικά ενδιαφέροντα που ενώνουν τις Ελληνικές και Ισραηλινές επιχειρηματικές κοινότητες. Ήδη υπάρχουν αποδείξεις βελτίωσης της συνεργασίας. Οι εξαγωγές από την Ελλάδα στο Ισραήλ αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 312% το 2012. Το Ισραήλ είναι ο 13ος μεγαλύτερος εισαγωγέας Ελληνικών προϊόντων. Εντούτοις, η παρούσα κατάσταση στη διμερή οικονομική συνεργασία, για παράδειγμα στις άμεσες επενδύσεις, δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δυνατότητες των χωρών μας».
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης στο περιθώριο του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Forum σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
Στο μεταξύ επιβεβαιώθηκε το αυξημένο ισραηλινό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και ειδικά στους τομείς της τεχνολογίας, των υποδομών και του τουρισμού, από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης στο περιθώριο του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Forum.
Ακόμη, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού forum ο υπουργός υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Ισραηλινό οργανισμό ΥΟΖΜΑ. Το ΥΟΖΜΑ είναι το μεγαλύτερο «fund of funds» του Ισραήλ και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.
Σκοπός του μνημονίου συνεργασίας είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας στην ανάπτυξη και εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών που θα επιταχύνουν την ανάδειξη νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων, η δημιουργία κοινής ομάδας δράσης με στόχο τη διατύπωση του βασικού πλαισίου στρατηγικής ανάπτυξης οικοσυστήματος καινοτομίας καθώς και ο συντονισμός και τη προεργασία σε διεθνές επίπεδο των προσπαθειών για την προσέλκυση και ανάπτυξη κοινών επενδυτικών κεφαλαίων Ελληνικών και Ισραηλινών venture capital funds με στόχο τις επενδύσεις σε ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις.
Στο περιθώριο του Forum, ο υπουργός συναντήθηκε με τον κ. Ζvi Oren, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ισραηλινών Βιομηχάνων, τον κ. Yigal Elrich, Πρόεδρο του YOZMA group, τον κ. Elisha Yanay, Πρόεδρο Δ.Σ. Ισραηλινού Συνδέσμου Ηλεκτρονικών Βιομηχανιών και Βιομηχανιών Πληροφορικής, τον κ. Baruch Gindin, Ανώτερο στέλεχος της Gartner, τον κ. Yoav Chelouch, Πρόεδρο του Ισραηλινού Συνδέσμου Bιομηχανιών Υψηλής Τεχνολογίας, τον κ. Yossi Smoler, Επικεφαλής του Προγράμματος Tεχνολογικών θερμοκοιτίδων. Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε επίσης την εταιρεία CEVA, εταιρεία συστημάτων τηλεπικοινωνίας με σημαντική διεθνή παρουσία.
Από την πλευρά του, ο Ν. Μηταράκης είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους:
– Gideon Tadmor, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Avner Oil and Πρόεδρο της Delek Drilling.
– Ami Federmann, Πρόεδρο της Israel Hotels Association και Αντιπρόεδρο της αλυσίδας ξενοδοχείων Dan Hotels.
– Sammy Bassat, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της International Business Development ΗΑREL INSURANCE & FINANCE.
– Omer Granit, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Migdal Capital Markets και
– Lior Blanka, Διευθύνοντα Σύμβουλο της DSP Group.
Τι απέδωσαν οι συναντήσεις
Μία σειρά από προκαθορισμένες συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και 150 Ισραηλινών επιχειρηματιών, ξεπέρασαν τις 400 σε αριθμό. Οι κλάδοι που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ο Φαρμακευτικός και αυτός της Τεχνολογίας, ακολουθούμενοι από τους κλάδους του Τουρισμού και Real Estate.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Invest in Greece, Στέφανος Ησαΐας, απηύθυνε στοχευμένη ομιλία για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα σε Ισραηλινούς επενδυτές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε πολλά να διδαχθούμε από το Ισραήλ, που αυτοαποκαλείται Start Up Nation εξαιτίας της εστίασης και τεράστιας προόδου που επιδεικνύει στην έρευνα, την καινοτομία και εν γένει την επιχειρηματικότητα. Η Ελλάδα, με σταθερές πλέον βάσεις και διευθετημένα θέματα που αποτελούσαν βαρίδια στην προσέλκυση επενδυτών έως πολύ πρόσφατα, απευθύνεται σήμερα σε αυτό το απαιτητικό κοινό παρουσιάζοντάς τους με όρους καθαρά επιχειρηματικούς πώς θα κερδίσουν σημαντικές αποδόσεις, επιλέγοντάς την για τις επενδύσεις τους.».
Παράλληλα, ο κ. Ησαΐας υπέγραψε με τον ομόλογό του, κ. Oded Distel, Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜΟΙ) μεταξύ των Οργανισμών Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε. και Invest in Israel, για την προώθηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Το Μνημόνιο εστιάζει στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών αλλά και στην ενθάρρυνση, διευκόλυνση και υποστήριξη επενδυτικών συναντήσεων, εκδηλώσεων, ημερίδων και επιχειρηματικών αποστολών αμοιβαία επωφελών για τις δύο πλευρές.