Το πρώτο έμβασμα ύψους 416,7 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελβετία, από το ποσό που προκύπτει από τη φορολόγηση αυστριακών ανώνυμων λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες, έλαβε ήδη το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώθηκε σήμερα στη Βιέννη.

Το συνολικό ποσό που θα εισπράξει η Αυστρία το μέχρι τέλος της φετινής χρονιάς – στη βάση της διμερούς συμφωνίας φορολόγησης που είχε υπογράψει με την Ελβετία τον Απρίλιο του 2012, για προηγούμενες υποθέσεις – υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ σε 50 εκατομμύρια θα ανέρχονται στο εξής τα ετήσια έσοδα από την είσπραξη του φόρου των τόκων καταθέσεων που θα είναι υποχρεωτικός για τις αυστριακές καταθέσεις στην Ελβετία και θα αποδίδεται στη Βιέννη.

«Είναι μια καλή ημέρα για την Αυστρία και για όλους τους τίμιους φορολογούμενους στη χώρα μας», τόνισε το μεσημέρι σε δηλώσεις της προς την δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, προσθέτοντας πως με τη φορολογική συμφωνία μειώθηκαν σαφώς τα κίνητρα για φοροδιαφυγή και έγινε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της φορολογικής εντιμότητας.

Τη συμβολή της συμφωνίας της Αυστρίας με την Ελβετία, η οποία ακολούθησε τον περασμένο Ιανουάριο μια ανάλογη με το Λιχτενστάιν, στη δικαιότερη φορολογία των πολιτών και στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, επισήμανε από την πλευρά του ο Αυστριακός υφυπουργός Οικονομικών Αντρέας Σίντερ.

Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών, σχεδόν 13.600 επιπλέον Αυστριακοί με λογαριασμούς στην Ελβετία δήλωσαν μέχρι τα τέλη του Μαΐου που έληγε η σχετική προθεσμία αδήλωτα ως τότε περιουσιακά τους στοιχεία, που φέρονται να ανέρχονται σε 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, στις αρμόδιες αυστριακές εφορίες.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Φέκτερ, πρόκειται για 13.600 «μεταμελημένους φοροφυγάδες» των οποίων τα κεφάλαια που βρίσκονται στην Ελβετία θα φορολογούνται πλέον, αν κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε στο παρελθόν, με τη φορολόγηση αυτή να γίνεται απευθείας από τις αυστριακές φορολογικές αρχές.

Οι εκτιμήσεις της αυστριακής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος θέλουν το ποσό των χρημάτων Αυστριακών που βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες να κυμαίνεται από τα 15 έως τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να μπορεί να διακριβωθεί τι ποσοστό από αυτό το ποσό είναι «μαύρο χρήμα».

Η ανάλογη συμφωνία Αυστρίας και Λιχτενστάιν για τη φορολόγηση αυστριακού «μαύρου χρήματος» στις τράπεζές του, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014 και από αυτή αναμένονται έσοδα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον αυστριακό προϋπολογισμό το 2014.

Η συμφωνία με το Λίχτενσταιν προβλέπει πως από το 2014 θα καταβάλλονται φόροι για αδήλωτα, αφορολόγητα κεφάλαια Αυστριακών στο Λίχτενσταιν, πέραν μελλοντικών τόκων κεφαλαίων και για καταθέσεις που ήδη υπάρχουν εκεί από το παρελθόν, με την καταβολή ενός πάγιου ποσού, με το οποίο και θα τερματίζεται η μέχρι τώρα «παρανομία».

Ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής θα ανέλθει στο 15%, ο υψηλότερος στο 30%, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για ιδιαίτερα υψηλές καταθέσεις, θα μπορεί να ανέλθει και μέχρι το 38%. Τα ποσά από το Λίχτενσταιν, αναμένεται να αρχίσουν να εισρέουν σε τακτή βάση στην Αυστρία από το δεύτερο εξάμηνο του 2014.