Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 στο 7,5% από 7,7% στο πρώτο τρίμηνο, καθώς η εξασθενημένη ζήτηση από το εξωτερικό είχε επίπτωση στην εγχώρια παραγωγή και τις επενδύσεις.

Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στα 9 από τα 10 τελευταία τρίμηνα. Ο επίσημος στόχος της κυβέρνησης στο Πεκίνο για ρυθμό ανάπτυξης 7,5% το 2013 είναι εντυπωσιακός με βάση τα παγκόσμια δεδομένα, αλλά πρόκειται για τον χαμηλότερο που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία 23 έτη. Η στατιστική υπηρεσία της Κίνας σημείωσε ότι η οικονομική επίδοση στο πρώτο εξάμηνο του 2013 ήταν γενικά σταθερή και ότι οι δείκτες κινήθηκαν σε λογικό εύρος, τονίζει το ΑΜΠΕ.

Άλλα στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο αυξήθηκε ελαφρά λιγότερο του αναμενόμενου σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αλλά οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ τάσσεται υπέρ της προώθησης οικονομικών μεταρρυθμίσεων έναντι της επιδίωξης ταχύτατων ρυθμών ανάπτυξης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του δεν βιάζεται να λάβει νέα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας που βρίσκεται σε παρατεταμένη επιβράδυνση.

Οι αναλυτές έχουν αναθεωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες πτωτικά τις προβλέψεις τους για το ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας το 2013, μετά από μία σειρά αδύναμων στοιχείων και κυβερνητικών σχολίων για επιβράδυνση της ανάπτυξης. Πριν από την ανακοίνωση των σημερινών στοιχείων, οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν μία αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 7% και 7,5% το 2013.

Την περασμένη εβδομάδα, τα τελωνειακά στοιχεία έδειξαν μείωση των κινεζικών εξαγωγών τον Ιούνιο κατά 3,1% αντί των προβλέψεων για αύξησή τους κατά 4%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,7% έναντι εκτιμήσεων για αύξησή τους κατά 8%. Η τελωνειακή υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι προοπτικές για τις εξαγωγές είναι δυσοίωνες για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού επιταχύνθηκε τον Ιούνιο στο 2,7%, αλλά παραμένει σε επίπεδο χαμηλότερο από τον ετήσιο στόχο 3,5% που έχει θέσει το Πεκίνο.