Τα τεκμήρια διαβίωσης δαγκώνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που πέφτουν στην παγίδα τους.
Περισσότερο απειλούνται οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα αλλά και όσοι αποκτούν κάποιο περιουσιακό στοιχείο όπως αυτοκίνητο η αγορά του οποίου δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.
Στην μάχη των τεκμηρίων, τα χρήματα που δίνουν οι γονείς, οι συγγενείς ή ακόμα και οι φίλοι αποδεικνύονται σωτήρια. Με τις δωρεές χρηματικών ποσών ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και να αποφύγει την πληρωμή έξτρα φόρου.
Υπάρχει όμως μια βασική προϋπόθεση η οποία αν δεν ληφθεί υπόψη τότε κανένα χρηματικό ποσό δεν θα υπολογιστεί για την κάλυψη των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων π.χ. αγορά αυτοκινήτου, ακινήτου κλπ. Η Εφορία θα λάβει υπόψη της τα ποσά που δωρίζονται μόνο όταν η δήλωση γονικής παροχής ή δωρεάς έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη. Δηλαδή οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα που δωρίζονται φορολογούνται. Δηλαδή, αν ένας φορολογούμενος αγόρασε την 1η Οκτωβρίου 2019 ένα αυτοκίνητο αξίας 10.000 με χρήματα που δόθηκαν για παράδειγμα από τον πατέρα του ως δωρεά, τότε για να μπορέσει να καλύψει ο φορολογούμενος τη δαπάνη απόκτησης του αυτοκινήτου αυτού, πρέπει η σχετική δήλωση δωρεάς να υποβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019. Η γονική παροχή χρημάτων φορολογείται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ. Δηλαδή για τη δωρεά των 10.000 ευρώ θα πρέπει να πληρωθεί φόρος 1.000 ευρώ.
Εφόσον η δήλωση δωρεάς υποβληθεί έως το τέλος του έτους 2019, τότε ο φορολογούμενος μπορεί να αναγράψει το ανωτέρω ποσό στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλει το 2020 και αν δεν διαθέτει εισοδήματα θα καλύψει το τεκμήριο για την αγορά του αυτοκινήτου. Αντίθετα, για τον πατέρα, η καταβολή του ανωτέρω χρηματικού ποσού αποτελεί για τον ίδιο τεκμήριο και πρέπει να δηλωθεί στη δήλωσή του.
Σημειώνεται ότι οι δωρεές θεωρούνται τεκμήριο εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 300 ευρώ.