Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την άρση των σκληρών ελέγχων στις δημόσιες δαπάνες στην Ιταλία που επιβλήθηκαν το 2009 όταν η Ρώμη έσπασε το φράγμα του 3% του ΑΕΠ στο δημόσιο έλλειμμά της.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Reuters, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί, καθώς η Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ευρωζώνης, παλεύει να σταματήσει την πιο μακρόχρονη ύφεση στη μεταπολεμική της ιστορία.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ενρίκο Λέττα, που πιέζει την ΕΕ να επικεντρωθεί σε πολιτικές που θα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη ταυτόχρονα με τον έλεγχο των δημοσιονομικών, δήλωσε ότι η άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία δε θα έχει άμεσες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά της χώρα, αλλά πιθανότατα θα αφήσει περιθώρια ελιγμών την επόμενη χρονιά.

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα La Stampa, ο Ενρίκο Λέττα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 7 με 10 δισ. ευρώ, ενώ όπως είπε στην καλύτερη περίπτωση, η αύξηση αυτή μπορεί να φτάσει ακόμη και το 12%.