Εμπόδιο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει την γραφειοκρατία αλλά και τα απαρχαιωμένα συστήματα καταγραφής και ελέγχου της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα δημοσίευμα των New York Times.
«Στην εποχή των δορυφορικών εικόνων, της ψηφιακής αρχειοθέτησης και της άμεσης ανταλλαγής πληροφοριών, τα περισσότερα από τα αρχεία για την ιδιοκτησία ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι χειρόγραφα και ταξινομημένα βάσει των επωνύμων.
Χωρίς πολλούς αριθμούς. Χωρίς σαφήνεια για τα σύνορα και τις ζώνες. Χωρίς να μπορεί να πει κανείς ξεκάθαρα εάν δύο ή δέκα άνθρωποι διεκδικούν την κυριότητα του ίδιου ακινήτου» τονίζουν χαρακτηριστικά οι New York Times.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να εξέλθει από μια ιστορικών διαστάσεων κρίση και το 60% των νέων ανθρώπων είναι άνεργο, πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι η έλλειψη ενός κατάλληλου περιουσιολογίου συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την τόνωση της οικονομίας καθώς δημιουργεί ανησυχίες στους ξένους επενδυτές, καθιστά πιο δύσκολο για το κράτος να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του και κάνει σχεδόν αδύνατη την είσπραξη φόρων από την ακίνητη περιουσία.
Με ιδιαίτερα σκωπτικό τρόπο το δημοσίευμα αναφέρεται στις προσπάθειες της Ελλάδας σχετικά με την κατάρτιση του Κτηματολογίου. Όπως επισημαίνεται, αν και στις αρχές του 1990 η Ελλάδα έλαβε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια από την Ε.Ε. για τη δημιουργία Κτηματολογίου, η Ε.Ε. ζήτησε να της επιστραφούν τα χρήματα λόγω των πενιχρών αποτελεσμάτων της προσπάθειας.
Όπως αναφέρεται, λιγότερο από το 7% της χώρας έχει χαρτογραφηθεί κανονικά, ποσοστό που είναι αρκετά μικρότερο σε σύγκριση με τα άλλα Βαλκανικά κράτη, τα οποία παρά τα κομουνιστικά καθεστώτα και τους εμφύλιους πολέμους βρίσκονται πολύ πιο μπροστά σε σύγκριση με την Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα του περιουσιολογίου.
Οι New York Times θέτουν το ερώτημα για το εάν υπάρχει η πολιτική βούληση για να μπει μια τάξη σε αυτήν την κατάσταση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένας στρατός από δικηγόρους, μηχανικούς και αρχιτέκτονες βγάζουν τα προς το ζην μέσω των διαπραγματεύσεων για το τι ανήκει σε ποιον και τι είδους ανάπτυξη είναι πιθανή.
Σε αυτό το σημείο τονίζεται και η έλλειψη δασικών χαρτών καθώς όπως υπογραμμίζεται έχει διαπιστωθεί ανάπτυξη της δόμησης σε τεράστιες προστατευόμενες δασικές εκτάσεις και αφού πρώτα οι πυρκαγιές είχαν «ξεκαθαρίσει» το τοπίο.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο επισημαίνεται πως η τρόικα έχει ζητήσει με κατηγορηματικό τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, τονίζοντας ότι τις ελληνικές Αρχές συνδράμουν και ξένοι ειδικοί.