«Με τη νέα προγραμματική περίοδο, εγκαινιάζουμε την πρώτη μεγάλη επιθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης εναντίον της ανεργίας», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σήμερα κατά την έναρξη των εργασιών του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο- Προετοιμασία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020».
«Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία και το 2014 θα κάνουμε ποδαρικό με 75 χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης εργασίας, δίνοντας μια ευκαιρία στους νέους» προσέθεσε ο κ. Βρούτσης.
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη βελτίωση της εικόνας στην αγορά εργασίας, η οποία -όπως είπε- προκύπτει τόσο από τα στοιχεία που λαμβάνει το ίδιο το υπουργείο μέσω του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη” -που εγκαινιάστηκε πρόσφατα-, αλλά και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας). «Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών απασχόλησης για το πρώτο τετράμηνο του 2013, είχαμε μια αύξηση του αριθμού των προσλήψεων κατά 25% και μείωση κατά 2% του αριθμού των απολύσεων και ένα θετικό ισοζύγιο μεταξύ των ετών 2012 και 2013 με 52.500 νέες θέσεις απασχόλησης».
Στην τοποθέτησή του, κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος:
«Όπως γνωρίζετε, το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) θα έχει προϋπολογισμό 20,6 δισ. ευρώ», είπε ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας πως το ποσό αυτό εξασφαλίστηκε μετά από επιτυχή διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού -«αφού οι πόροι που επρόκειτο αρχικά να διατεθούν στη χώρα μας ήταν σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα», και προσέθεσε: «Από αυτούς τους πόρους, λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στην Ελλάδα θα διαχειριστεί περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ κοινοτική συνδρομή. Και ακόμα πιο σημαντικό: το 20% από αυτούς τους πόρους θα διατεθεί για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ένα επίσης μεγάλο μέρος θα στοχεύσει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων».
«Σήμερα, πρέπει να στηρίξουμε ιδιαίτερα τα χιλιάδες νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο και να δώσουμε ευκαιρίες δουλειάς στους άνεργους νέους για να αποκαταστήσουμε την επαφή τους με την αγορά εργασίας. Γιατί το πιο πολύτιμο και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, βλέπει να υπονομεύεται το μέλλον του», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.
Στο μεταξύ, «από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα εισαχθεί πιλοτικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το επίδομα θα έχει κοινωνικό και προνοιακό χαρακτήρα και η πιλοτική του εφαρμογή θα ξεκινήσει από δυο νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρότεινε επίσης να ενεργοποιηθεί ρήτρα ευελιξίας, ώστε να μετακινηθούν σε ποσοστό 10% αναπορρόφητα ευρωπαϊκά κονδύλια από ταμείο σε ταμείο και να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές δομές που λειτουργούν μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.