Η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν φέτος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα μειωθούν με βραδύτερο ρυθμό, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, τις οποίες έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία, ήτοι, τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης θα είναι σε ύφεση το 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής και μόνο η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, θα καταφέρει να έχει κάποια ανάπτυξη.
«Λόγω της παρατεταμένης ύφεσης πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ξεπεραστεί η κρίση της ανεργίας στην Ευρώπη. Η πολιτική της ΕΕ επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.
«Η δημοσιονομική εξυγίανση συνεχίζεται, ωστόσο ο ρυθμός της επιβραδύνεται. Παράλληλα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να αρχίσει η ανάπτυξη στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,4% εφέτος και θα αυξηθεί κατά 1,2% τον επόμενο χρόνο, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της από το Φεβρουάριο (0,3% και 1,4% αντίστοιχα).
Βάσει των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ισπανικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 7% του ΑΕΠ φέτος, μακριά από τους στόχους που έχει θέσει η χώρα.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης από το 10,6% το 2012 θα φθάσει το 6,5% το 2013 για να αυξηθεί εκ νέου στο 7% το 2014.
Στη Γαλλία, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 0,1% ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 3,9% του ΑΕΠ εφέτος και το 4,2% το 2014.
Ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι ίσως δοθούν στην Ισπανία και τη Γαλλία δυο επιπλέον χρόνια για να φέρουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ που έχει ορίσει η ΕΕ.
«Ίσως είναι λογικό να παρατείνουμε το χρονοδιάγραμμα ως το 2015 για τη Γαλλία και ως το 2016 για την Ισπανία», τόνισε ο Ρεν, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Σλοβενία και την Ολλανδία να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ.
Η Πορτογαλία, θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα φέτος στο 5,5% του ΑΕΠ από 6,4% πέρυσι γιατί η ύφεση θα είναι βαθύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν, ενώ στην Ιταλία το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 2,9% φέτος και το 2,5% το 2014.