Η οικονομία της ευρωζώνης σταδιακά θα ανακάμψει από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και η προοπτική αυτή υπόκειται ακόμη σε «υφεσιακούς κινδύνους».
Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο διοικητής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ, Μάριο Ντράγκι, επέμεινε στην προοπτική που περιέγραψε έπειτα από μια σύνοδο της ΕΚΤ νωρίτερα τον Μάρτιο, όταν επισήμανε ότι ο θεσμός του οποίου προΐσταται «είναι έτοιμος να αναλάβει δράση» για να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία πλήττεται από την ύφεση, αλλά αναζητεί τον «κατάλληλο τρόπο» γι’ αυτό.
«Αναμένουμε μια σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους, το σενάριο αυτό όμως υπόκειται σε υφεσιακούς κινδύνους», επισήμανε μιλώντας στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Εξάλλου ο Ντράγκι κάλεσε να εφαρμοστεί το ταχύτερο η τραπεζική ένωση, κάτι που προέβλεψε ότι θα συμβάλλει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη και θα αποτρέψει μελλοντικές κρίσεις, χαρακτηρίζοντας το βήμα αυτό ένα μάθημα-κλειδί από την κρίση η οποία ενέσκηψε στην Κύπρο.
«Πρέπει να εφαρμόσουμε τον ενιαίο μηχανισμό επίβλεψης το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ντράγκι, εξαίροντας την πολιτική συμφωνία ως προς αυτό στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η… περισσότερη επίβλεψη των τραπεζικών συστημάτων στις χώρες-μέλη της ΕΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να κάνει μόνο καλό», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος.
Κάλεσε να υιοθετηθούν νόμοι μέσα στον Αύγουστο ώστε η τραπεζική ένωση να τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου του 2014, ενώ κάλεσε επίσης να υπάρξει το ταχύτερο μια συμφωνία ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών, κάτι για το οποίο η Γερμανία εμφανίζεται επιφυλακτική.
Ακόμη, ο Ντράγκι επισήμανε την ανάγκη να ρεύσουν ξανά πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις τράπεζες.