Το ένα τρίτο των πλούσιων χωρών αντιμετωπίζουν ακόμη «σημαντικές» δημοσιονομικές προκλήσεις και θα πρέπει να μειώσουν τα χρέη τους, εξυγιαίνοντας τα δημόσια οικονομικά τους, ορισμένες φορές καταβάλλοντας προσπάθειες «άνευ προηγουμένου» αναφέρει στην τελευταία εξαμηνιαία έκθεσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, το δημόσιο χρέος της Ισπανίας θα ξεπεράσει φέτος το 245% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ στην Ελλάδα θα αγγίξει το 179,5%.
«Παρά την γρήγορη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων στις ανεπτυγμένες οικονομίες, το επίπεδο του χρέους θα αυξηθεί το 2013 και θα φτάσει στο ζενίθ το 2014», αναφέρεται στην έκθεση.
Οι περισσότερες από αυτές της χώρες «δεν έχουν γνωρίσει ποτέ τέτοιο επίπεδο χρέους» και θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες «χωρίς προηγούμενο» για να το μειώσουν, επισημαίνεται.
Σε μια περίοδο που οι πολιτικές λιτότητας αμφισβητούνται έντονα στην Ευρώπη, το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τα προγράμματα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών.
«Ο υψηλός πληθωρισμός που θα στόχευε στην μείωση της πραγματικής αξίας του χρέους ή μια αναδιάρθρωση του χρέους, θα συνεπαγόταν σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος», σημειώνεται στην έκθεση.
Χαιρετίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ευρώπη, το Ταμείο βεβαιώνει ότι η έλλειψη σχεδίου μείωσης των ελλειμμάτων στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία αποτελεί θέμα «ανησυχίας».
«Ένα υψηλό χρέος, ακόμη και σταθεροποιημένο, επηρεάζει τη δυνατότητα ανάπτυξης και αφήνει εκτεθειμένες τις χώρες σε μελλοντικά οικονομικά σοκ», υπογραμμίζει στην έκθεσή του.