Οι αναδυόμενες χώρες αναμένεται να επιβεβαιώσουν και φέτος τη δυναμική τους και να συνεχίσουν να κινούν την παγκόσμια οικονομία, μολονότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην εξαμηνιαία έκθεσή του, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την Κίνα και τη Βραζιλία.
Για την Κίνα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη το 2013 θα ανέλθει στο 8% (αντί για 8,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) ενώ το 2014 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,2%.
Η ανάπτυξη στην Κίνα περιορίστηκε στο 7,8% το 2012, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδό της τα τελευταία 13 χρόνια, όμως το ΔΝΤ θεωρεί ότι «θα επιταχυνθεί ελαφρά» φέτος, «αντικατοπτρίζοντας την εσωτερική ζήτηση που παραμένει ισχυρή τόσο σε επίπεδο κατανάλωσης όσο και σε επίπεδο επενδύσεων».
Ταυτόχρονα, ωστόσο, το Ταμείο ζητά από το Πεκίνο να επιταχύνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα επισημαίνοντας τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνδέονται με την γρήγορη ανάπτυξη.
Για τη Ρωσία, οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι ευνοϊκότερες από αυτές της ρωσικής κυβέρνησης: το Ταμείο πιστεύει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 3,7% φέτος και 3,8% το 2014, μολονότι η Μόσχα την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αναμένει αύξηση μόνο 2,4% για φέτος και, ενδεχομένως, ακόμη και ύφεση προς τα τέλη του έτους εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας.
Το Ταμείο προειδοποιεί, πάντως, για τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχουν η Ρωσία και οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ λόγω των διεθνών συγκυριών.
Σημειώνει κυρίως ότι η μείωση της τιμής του πετρελαίου ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία και το Καζακστάν. Την Δευτέρα στο Λονδίνο το αργό έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2012. Μέσα στους τελευταίους δύο μήνες η τιμή του έχει μειωθεί κατά περίπου 20 δολάρια.
Λόγω της σχετικά μειωμένης ζήτησης για πετρέλαιο, οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα δουν την ανάπτυξη της οικονομίας τους να επιβραδύνεται από 5,7% πέρσι, στο 3,25% φέτος.
Για τις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο (Αλγερία, Λιβύη, Ιράκ, Ιράκ, Υεμένη, Σαουδική Αραβία και τα άλλα κράτη του Κόλπου) «το 2012 ήταν μια χρονιά ισχυρής ανάπτυξης», όμως φέτος η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου θα περιοριστεί, προβλέπει στην έκθεσή του το ΔΝΤ.
Η ανάπτυξη στη Βραζιλία θα αγγίξει το 3% για φέτος ενώ στο Ιράν, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματός του, θα περιοριστεί στο 1,3% από 1,9% το 2012.