Πτώση κατέγραψε σήμερα το ευρώ ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων διαμορφώθηκαν για πρώτη φορά στα χρονικά στο -0,30% αφού ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι η τράπεζα θα προσφέρει περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας εάν δεν επιταχυνθεί ο πληθωρισμός.
Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα χρειαστεί να χαλαρώσει και πάλι την πολιτική της, πιθανόν μέσω νέων μειώσεων των επιτοκίων ή αγορών στοιχείων ενεργητικού, εάν ο πληθωρισμός δεν επανέλθει στον στόχο της, δήλωσε ο Ντράγκι στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
Αυτό επέτεινε την στροφή προς τα ομόλογα, για τα οποία υπήρχε ήδη έντονο ενδιαφέρον καθώς οι επενδυτές φοβούνται για την παγκόσμια οικονομία, τον αντίκτυπο των εμπορικών πολέμων και την ένταση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ στον Κόλπο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του -0,308% ύστερα από τις δηλώσεις του Ντράγκι ενώ οι αποδόσεις των περισσότερων άλλων ομόλογων στην ευρωζώνη σημείωσαν πτώση 5-14 μονάδων βάσης.
Οι αποδόσεις των 10ετών αυστριακών ομολόγων υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στα χρονικά, ενώ τα σχόλια του Ντράγκι έστειλαν τις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τίτλων στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017.
«Ήταν αρκετά τολμηρός -δεν είναι ότι δεν είχαν ήδη γίνει νύξεις για όλα αυτά, αλλά σήμερα είναι ίσως η πρώτη φορά που ακούμε απευθείας από τον Ντράγκι ότι όλα αυτά τα εργαλεία θεωρούνται διαθέσιμα», δήλωσε αναλυτής της UniCredit. «Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση διεθνώς και οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη είναι εξαιρετικά χαμηλές. Επίσης, οι αγορές προεξοφλούν μια τολμηρή ενέργεια από τη Fed. Σε αυτό το περιβάλλον είναι δύσκολο η ΕΚΤ να μείνει ανενεργή».
Το ευρώ κατέγραψε πτώση, υποχωρώντας σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου και σε χαμηλό μιάμισης εβδομάδας έναντι του ελβετικού φράγκου. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της ευρωζώνης αντέστρεψε τις αρχικές του απώλειες καθώς η υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος μεταφράζεται σε ώθηση για τους εξαγωγείς στο μπλοκ.