Κλίμα μετωπικής αντιπαράθεσης διαμορφώνεται μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών με αιχμή το «στέγνωμα» της αγοράς από ρευστότητα. Τη στιγμή που τα λουκέτα διογκώνονται με γεωμετρική πρόοδο και η ρευστότητα παραμένει είδος εν ανεπαρκεία και για τις ίδιες τις τράπεζες, οι προσδοκίες ότι οι στρόφιγγες των χρηματοδοτήσεων θα ανοίξουν κατόπιν ενός «συμφώνου συνεργασίας» τραπεζών και κυβέρνησης, φαίνονται στην παρούσα φάση ανεδαφικές.
Κυβέρνηση και τράπεζες φαίνεται πως διάγουν φάση πλήρους διάστασης απόψεων που τείνει να εξελιχθεί σε οξεία αντιπαράθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοίδης, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου της ΕΣΕΕ με αφορμή την ημέρα του ελληνικού εμπορίου, χαρακτήρισε γερασμένο το τραπεζικό σύστημα και έκανε λόγο για την ανάγκη σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων, και όχι «φιλοδωρημάτων» από τις τράπεζες.
Ακόμα πιο οξύς ήταν σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σ. Ξυνίδης, εκτιμώντας ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα στα εργαλεία που προωθήθηκαν και τα χρήματα που δόθηκαν στις τράπεζες δεν έφθασαν στις επιχειρήσεις. «Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να φροντίζει να μην υπάρχουν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και οι τράπεζες να ενδιαφέρονται μόνο για τη ρευστότητά τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυνίδης.
Στο κλίμα αυτό, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει «σύμφωνο ρευστότητας με τις τράπεζες και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με εύκολη, γρήγορη και φθηνή πρόσβαση στη χρηματοδότηση».
Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες προσγειώνουν τα φιλόδοξα σχέδια στην πεζή πραγματικότητα. Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες μιλώντας στο Capital.gr, δεδομένων των ελλείψεων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, οι εκταμιεύσεις δανείων δεν έχουν διακοπεί, αλλά συνεχίζονται με πολύ αυστηρότερα κριτήρια. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για νέα δάνεια προέρχεται από αυτούς που κρίνονται αφερέγγυοι και όχι από υγιείς πελάτες.
«Αυτοί που ζητούν τώρα δάνεια είναι οι χρεωκοπημένοι. Ποια τράπεζα θα διακινδύνευε να τους δώσει δάνειο, γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι θα ΄έγραφε΄ ζημιές; Επιπλέον, όταν οι τράπεζες διαπιστώνουν ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που ζητούν δάνειο για να σώσουν την επιχείρησή τους, αλλά οι ίδιοι δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να συμπράξουν στη διάσωση αυτή, είναι λογικό να περιμένει κανείς από τις τράπεζες να δώσουν δάνεια;», διερωτάται κορυφαίος τραπεζίτης.
Το θέμα των δανειοδοτήσεων και οι πιέσεις που ασκούνται στις τράπεζες για την παροχή ρευστότητας στην αγορά, αποτελεί κύριο θέμα των συζητήσεων μεταξύ τραπεζιτών. Κοινή θέση τους έναντι των προτροπών της κυβέρνησης είναι το «μήνυμα» ότι «μέχρι να ανοίξουν οι διεθνείς αγορές για το δανεισμό του Δημοσίου και να αποκατασταθεί η ομαλή ροή ρευστότητας προς τις τράπεζες, νέα δάνεια θα δίνονται με το σταγονόμετρο».
Στο πλαίσιο αυτό, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης για φέτος δεν αποκλείεται να είναι ακόμη και αρνητικός, κάτι που συμβαίνει ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά την τελευταία διετία εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας που προκάλεσε η κρίση.
Σημειώνεται ότι ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα των πρόσθετων εγγυήσεων, ύψους 25 δισ. ευρώ, προς τις τράπεζες με στόχο την ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων. Μέχρι στιγμής καμία τράπεζα δεν έχει υποβάλει σχετικό αίτημα, αλλά ούτε και γνωρίζει τους όρους με τους οποίους θα δοθούν οι πρόσθετες εγγυήσεις.
Πηγή: capital.gr