Ως το «μεγάλο αντίδοτο στην ύφεση» χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι η σωστή αξιοποίηση του προγράμματος προς όφελος των επιχειρήσεων, θα πρέπει να είναι κεντρικός στόχος της χώρας στην πορεία ανάτασης της εθνικής οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης.
Μιλώντας, σήμερα, σε ημερίδα για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι οι επιχειρήσεις αυτού του είδους είναι «τα μεγάλα θύματα της οικονομικής κρίσης» και σημείωσε ότι η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στη χώρα μας θα πρέπει να στραφεί στην έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων αυτών, προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να αποτελούν πηγή δημιουργίας απασχόλησης.
Ανέφερε ακόμη – μεταξύ άλλων – ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την περίοδο 2014 – 2020, με συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο και τον απαραίτητο διάλογο με όλους τους φορείς θα διεκδικήσει, σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμό, την αυτόνομη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ, με την επιχειρηματικότητα να βρίσκεται στις υψηλές θέσεις της αναπτυξιακής ατζέντας.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ Σπύρος Σκοτίδας παρουσίασε το πρόγραμμα για την ενίσχυση των ΜμΕ μεταποίησης, τουρισμού και υπηρεσιών του ΕΣΠΑ 2007-2013 σημειώνοντας ότι, η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90 εκατ. θα κατευθυνθούν στην Κεντρική Μακεδονία. Διευκρίνισε δε ότι η υποβολή προτάσεων γίνεται ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση www. Ependyseis.gr, από 25 Φεβρουαρίου έως 25 Απριλίου.
Μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία, από τα 63 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ποσό ύψους 28,9 εκατ. ευρώ αφορούν την μεταποίηση, 18,9 εκατ. ευρώ τον τουρισμό και 15,1 εκατ. ευρώ το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Για τις νέες επιχειρήσεις ή αυτές που βρίσκονται υπό σύσταση και θα υποβάλλουν πρόταση για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει στη διάθεσή της το ποσό των 27 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό δημόσιας δαπάνης, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέρχεται στο 40% για μεσαίες επιχειρήσεις (50-250 ατόμων) και 50% για τις μικρές ή πολύ μικρές (0-50 ατόμων). Για τις νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προβλέπεται και ενίσχυση λειτουργικών δαπανών της τάξεως του 25%.
Χαιρετισμό στην ημερίδα, που διοργάνωσε το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ), απηύθυνε και ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Γιάννης Χατζηδημητρίου, υπογραμμίζοντας πως η σύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας είναι κρίσιμης σημασίας, ιδίως δε όταν συνοδεύεται από τη στήριξη της Πολιτείας.