Σε αντιπαράθεση για το δίλημμα «λιτότητα ή ανάπτυξη» εξελίχθηκε η συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή το αποκαλούμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», δηλαδή τις συστάσεις της Κομισιόν για συντονισμό εθνικών πολιτικών το 2013 με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας.
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η κριτική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το «λάθος» του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Όπως λέει στην Deutsche Welle η επικεφαλής της ομάδας Γκαμπριέλε Τσίμερ «υπάρχουν δύο ζητήματα: το πρώτο είναι ότι ΔΝΤ παραδέχθηκε πως έκανε λάθος στην εκτίμησή του για την επίδραση των μέτρων και το δεύτερο είναι ότι ειδικά στην Ελλάδα τα μνημόνια βασίζονταν σε λάθος υπολογισμούς. Δεν είμαστε οι μόνοι που τα επικρίνουν αυτά, το ίδιο κάνουν και οι σοσιαλδημοκράτες, τουλάχιστον εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο».
Κριτική, σε πιο ήπιους τόνους, άσκησε και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα: «Δεν μπορεί να γίνουν λάθη όπως αυτά των πολλαπλασιαστών και των κακών σταθεροποιητών που έχουν εφαρμοστεί σε χώρες με δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής, όπως είναι η Ελλάδα. Η ΕΕ δεν μπορεί να επιτρέψει τέτοια λάθη. Αντίθετα πρέπει να τα διορθώσει και να τα αποκαταστήσει εκεί που έχουν συμβεί».
Η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου ζητεί από την Κομισιόν να λάβει υπόψη το «λάθος» του ΔΝΤ και να αναθεωρήσει τις συστάσεις για το 2013. Αλλά μετά τις διαβουλεύσεις προς αναζήτηση συμβιβασμού δεν είναι βέβαιο ότι το σχετικό αίτημα θα παραμείνει τελικά στο ψήφισμα της Πέμπτης.
Στην Ολομέλεια πάντως ελάχιστες συζητήσεις τα τελευταία χρόνια είχαν τόση μεγάλη διάρκεια και τόσες πολλές ενδιάμεσες ερωτήσεις και αντιπαραθέσεις όσο η συζήτηση περί και ανάπτυξης.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των χριστιανοδημοκρατών Βέρνερ Λάνγκεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, επικαλούμενος την οικονομική σκέψη του καθηγητή Χανς Βέρνερ Ζιν, που μίλησε πρόσφατα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου: «Το θέμα δεν είναι να τιμωρηθούν όσοι πέτυχαν, αλλά να κάνουν μεταρρυθμίσεις εκείνοι που μέχρι σήμερα δεν τηρούσαν τους κανόνες, που όλοι μας είχαμε συμφωνήσει. Ο καθηγητής Ζιν ανέφερε ότι στη νότια Ευρώπη οι τιμές αυξήθηκαν υπερβολικά τα τελευταία χρόνια, γιατί οι μισθοί και η κατανάλωση είχαν ξεφύγει. Στον τουρισμό η Ελλάδα παραμένει λιγότερο ανταγωνιστική από την Τουρκία κατά 40%».
Ο αντίλογος από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά: «Βεβαίως δεν ζητάει κανείς από τις πλεονασματικές χώρες να αναλάβουν το βάρος, ούτε να τιμωρηθούν. Αλλά θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό για τη συνοχή της ευρωζώνης να μην τιμωρούμε τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αλλά να τις βοηθούμε να προχωρήσουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», λέει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.
Πάντως η Ελλάδα δεν αποκλείεται να βρει σύμμαχο τη Γερμανία για την αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων στους οργανισμούς ύδρευσης, εφόσον αληθεύουν οι πληροφορίες του γερμανικού Τύπου για γερμανικό «φρένο» στην προσπάθεια της Κομισιόν να ιδιωτικοποιήσει την ύδρευση σε όλη την Ευρώπη.