Δεν ζητάμε χάρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δάνειο διεμήνυσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, τόνισε επίσης ότι η κυπριακή οικονομία μπορεί να λάβει ώθηση από τα αποθέματα φυσικού αερίου. Παράλληλα , εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Ρωσία θα επιμηκύνει το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Κύπρος το 2011.

Εν τω μεταξύ, η Κύπρος επιδίδεται σε ένα αγώνα δρόμου ώστε να αποδείξει ότι κατηγορείται άδικα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή απευθύνεται σήμερα στους δύσπιστους ολλανδούς νομοθέτες στη Χάγη για το θέμα του ξεπλύματος, ενώ κύπριοι νομοθέτες βρίσκονται σε αποστολή σε ευρωπαϊκές χώρες για να αλλάξουν την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τις πρακτικές της Κύπρου στο θέμα της διακίνησης κεφαλαίων.

Η κυπριακή πλευρά εκτιμά ότι μέρος του προβλήματος είναι η άγνοια που υπάρχει για τα μέτρα που έχει λάβει η Κύπρος τόσο στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης όσο και για το ξέπλυμα χρήματος, ενώ υπάρχει κι εσφαλμένη εντύπωση για την εισροή ρωσικών κεφαλαίων, που σχετίζεται με το χαμηλό φορολογικό συντελεστή αντί με τις πρακτικές για το ξέπλυμα χρήματος.