Η δέσμευση των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ σημαίνει ότι «τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ευρωζώνη υποχώρησαν το 2012», διεμήνυσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην ομιλία που εκφώνησε στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Φρανκφούρτης.

«Η ευρωζώνη μπορεί να ξεκινήσει το 2013 με μεγαλύτερη σιγουριά από ότι προηγούμενο έτος, αλλά εξαρτάται από τις κυβερνήσεις να την οδηγήσουν προς τα εμπρός με τις μεταρρυθμίσεις τους, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο Ντράγκι επισήμανε τον αντίκτυπο που είχε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που προώθησε η ΕΚΤ, καθώς βοήθησε να μειωθούν οι εντάσεις στην ευρωζώνη, ρίχνοντας, ταυτόχρονα, το βάρος της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στις κυβερνήσεις των χωρών, ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.

«Η ΕΚΤ από την πλευρά της θα συνεχίσει, όπως έκανε επιτυχώς επί 14 χρόνια, να περιφρουρεί τη σταθερότητα των τιμών», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ έχει δείξει ότι έχει δεσμευτεί να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρώ.

Ο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων που ακολουθούν πολλές χώρες της ευρωζώνης είναι δύσκολος. Όμως, συνέχισε, «απλώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Παρά την καλή πρόοδο που έχει γίνει μέχρι τώρα και δείχνει ότι επιτυγχάνεται η προσαρμογή, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να υποστηριχθούν. Οι χώρες χρειάζονται ανταγωνιστικότητα για να διατηρήσουν την ανάπτυξη», κατέληξε.