Ο πιθανότερος νέος επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε στους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών στις Βρυξέλλες ότι θέλει η ευρωζώνη να περάσει από την απλή καταπολέμηση της κρίσης στο να επικεντρωθεί σε μακροπρόθεσμες πολιτικές που θα έχουν ως αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.

Ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, που κατά πάσα πιθανότατα θα πάρει σε λίγη ώρα τη σκυτάλη από τον Γιούνκερ, δήλωσε επίσης ότι ενισχύεται η συγκεκριμένη θέση στην ευρωζώνη.

Σε μία επιστολή προς τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών γράφει ότι αν τελικά επιλεγεί, θα προσπαθήσει είναι προσκεκλημένος σε συναντήσεις υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζών των 20 πλουσιότερων και πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου, της G20.

Πρόσθεσε επίσης ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση ώστε να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Επιπλέον, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup και ερωτηθείς για την Κύπρο ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών απάντησε ότι το Eurogroup αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της αξιολόγησης της Τρόικας. «Εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης, όμως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ακόμη», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ έχει τη στήριξη του Γερμανού υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του απερχόμενου Προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο η υποψηφιότητά του δεν έχει ενθουσιάσει το Γάλλο υπουργό οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Η Ολλανδία, χώρα που διατηρεί τα ΑΑΑ, υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της πιο στενής επιτήρησης σε θέματα προϋπολογισμού, γεγονός που προβληματίζει τη Γαλλία. ΕΠιπλέον, σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δε διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, καθώς δεν έχει συμπληρώσει ούτε τρεις μήνες ως υπουργός οικονομικών.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου του Eurogroup θα γίνει σήμερα με απλή πλειοψηφία.