Τη μείωση των αποδοχών των 63.000 τραπεζοϋπαλλήλων ζητούν οι τράπεζες επαναφέροντας στο τραπέζι το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Το θέμα «άνοιξαν» χθες οι εκπρόσωποι των τραπεζών στις διαπραγματεύσεις με το προεδρείο της ΟΤΟΕ για τη νέα κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων με το επιχείρημα ότι «το απαιτεί η τρόικα».
Στη συνάντηση τόνισαν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας των τραπεζών, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τις αποδοχές των υπαλλήλων, καθώς ο κλάδος είναι εντάσεως εργασίας. Επικαλέστηκαν την οικονομική κρίση και σημείωσαν πως τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος ζητούν μετ’ επιτάσεως τη λήψη μέτρων για την περικοπή του μισθολογικού κόστους των τραπεζών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η τρόικα έχει θέσει στην κυβέρνηση ακόμη και το ζήτημα του ελέγχου των αποδοχών των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρ’ ότι ως κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη αρχή.
Οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε περικοπή στις αποδοχές και ζήτησαν αντιθέτως τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στον κλάδο.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Βήμα, η πλευρά των τραπεζών πρότεινε, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, να εξεταστεί το ενδεχόμενο περικοπής στις αποδοχές των τραπεζικών υπαλλήλων. Ωστόσο δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί η περικοπή στις αποδοχές και σε ποιο επίπεδο μπορεί να είναι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό θα μπορούσε να αφορά περικοπές σε κάποια από τα επιδόματα (αναφορά έγινε, π.χ., στο χρονοεπίδομα) τα οποία προβλέπονται και στη συλλογική σύμβαση.
Η πλευρά των τραπεζών επεσήμανε ότι θα μπορούσε να υπάρξει πιο αναλυτική πρόταση στην επόμενη συνάντηση. Όσον αφορά τη διάρκεια της κλαδικής σύμβασης εργασίας, πρότεινε να είναι τριετής. Έντονη ήταν η αντίδραση της ΟΤΟΕ, η οποία προειδοποίησε ότι «οι εξελίξεις στον χώρο των τραπεζών θα γίνουν εκρηκτικές και ανεξέλεγκτες αν οι τράπεζες τολμήσουν να προχωρήσουν σε περικοπές ή προβούν σε απολύσεις». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στ. Κούκος, «το κόστος εργασίας των τραπεζών τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά 9,5%».
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το θέμα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας σε περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η ΟΤΟΕ ζήτησε να υπάρξει ένα «κοινωνικό σχέδιο» που θα συνδέεται με τα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών και θα προστατεύει την εργασία.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των τραπεζών επεσήμαναν ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να προχωρήσουν σε απολύσεις εξαιτίας των επικείμενων αναδιαρθρώσεων. Παράλληλα υποσχέθηκαν ότι θα μελετήσουν την πρόταση της ΟΤΟΕ για τη συγκρότηση «κοινωνικού σχεδίου» αλλά δεν υπήρξε κάποια οριστική απόφαση.
Πέραν των βασικών μισθών, όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι δικαιούνται σειρά επιδόματα που προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τα επιδόματα αυτά είναι τα εξής:
– Το επίδομα πολυετίας που προβλέπεται στη ΣΣΕ από 23.5.91. Το επίδομα αυξήθηκε με τη νέα σύμβαση από 1,80% σε 1,85% ανά έτος και χορηγείται σε κάθε εργαζόμενο από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους υπηρεσίας.
– Τα ήδη καταβαλλόμενα ποσοστιαία επιδόματα (οικογενειακό, τέκνων, σπουδών) που προβλέπονται στις συμβάσεις. Τα επιδόματα θέσης, ευθύνης κ.ά. που υπολογίζονται επί των εκάστοτε βασικών μισθών του ενιαίου μισθολογίου.
– Το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, που αναπροσαρμόστηκε από 1.9.2009 σε 231 ευρώ. Στις περισσότερες τράπεζες προβλέπεται η καταβολή του επιδόματος ισολογισμού κάθε Μάρτιο ή Απρίλιο που αντιστοιχεί σε μισό μισθό.