Η μετοχή της γερμανικής Bayer κατρακυλάει σήμερα στο χρηματιστήριο αφού αμερικανικό δικαστήριο έκρινε πως το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto συνέβαλε στον καρκίνο ενός εβδομηντάχρονου, σε μια νέα δικαστική ήττα για τον όμιλο που είχε ήδη καταδικασθεί βαριά πέρυσι σε ανάλογη διαδικασία.
Στο τέλος της πρώτης φάσης μιας δίκης που άρχισε στις 25 Φεβρουαρίου στο Σαν Φρανσίσκο, οι ένορκοι έκριναν σήμερα πως ο συνταξιούχος Έντουιν Χάρντεμαν μπόρεσε να αποδείξει πως το Roundup ήταν «ουσιαστικός παράγοντας» στην εμφάνιση του καρκίνου του.
Η γιγάντια εταιρεία χημικών και φαρμάκων, η μετοχή της οποίας σημείωνε γύρω στις 12:15 (ώρα Ελλάδας) πτώση κατά 13,1%, στα 60,5 ευρώ, στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, εξέφρασε την «απογοήτευσή» της γι’ αυτή τη νέα αρνητική γι’ αυτήν απόφαση, υποστηρίζοντας πάντως ότι «η επιστήμη επιβεβαιώνει πως τα ζιζανιοκτόνα με γλυφοσάτη δεν προκαλούν καρκίνο».
Η Bayer ανέλαβε η ίδια την υπεράσπιση της Monsanto αφότου εξαγόρασε, τον Ιούνιο 2018, αυτή την εξειδικευμένη αμερικανική εταιρεία φυτοπροστασίας και γενετικά τροποποιημένων σπόρων έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων (54 δισεκ. ευρώ), στοιχηματίζοντας στον αυξανόμενο ρόλο της χημείας για να τραφεί ο πλανήτης.
Όμως η γερμανική εταιρεία που επινόησε την ασπιρίνη κληρονόμησε ταυτόχρονα μια χιονοστιβάδα δικαστικών διώξεων και στα τέλη Φεβρουαρίου αντιμετώπιζε περίπου 11.200 προσφυγές μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την τοξικότητα του ζιζανιοκτόνου με γλυφοσάτη γι’ αυτούς που το χρησιμοποιούν.
Αυτές οι δικαστικές διαδικασίες μπορεί να κοστίσουν πολύ ακριβά στον όμιλο σε αποζημιώσεις και δικαστικά έξοδα.
Στη δίκη που διεξάγεται στο Σαν Φρανσίσκο, η ακροαματική διαδικασία οργανώθηκε σε δύο φάσεις έπειτα από αίτημα της Bayer: η μία είναι «επιστημονική» και αφιερωμένη στο κατά πόσον ευθύνεται το Roundup για την ασθένεια και η δεύτερη θα αφορά ενδεχόμενη ευθύνη του ομίλου.
«Είμαστε σίγουροι πως οι αποδείξεις στη δεύτερη φάση θα δείξουν ότι οι χειρισμοί της Monsanto ήταν οι κατάλληλοι και πως η εταιρεία δεν πρέπει να θεωρηθεί υπαίτια για τον καρκίνο του κ. Χάρντεμαν», ανέφερε η Bayer σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η δεύτερη φάση της δίκης –που είναι η πρώτη που διεξάγεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο– θα αρχίσει σήμερα και πρέπει να δώσει απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις: Η Monsanto γνώριζε τους κινδύνους; Τους έκρυψε; Αν ναι, ποιες είναι οι αποζημιώσεις που οφείλει να πληρώσει;