Οι κίτρινες κάρτες που έβγαλε η Κομισιόν κάθε άλλο παρά αλλάζουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει τις διατάξεις για τις δύο νέες έκτακτες ρυθμίσεις οφειλών προς τα Ταμεία και την Εφορία και σχεδιάζει να τις καταθέσει στη Βουλή εντός του Μαρτίου. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες, θέλουν την πλατφόρμα για τις αιτήσεις των οφειλετών προς τα Ταμεία να ανοίγει στα τέλη του μήνα.
Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος ανοίγει παράθυρο νέου κύκλου αναδρομικών σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ανεξαρτήτως των αποφάσεων του ΣτΕ, εφόσον υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Το επόμενο διάστημα θα έρθουν στην Βουλή «18 νομοσχέδια θετικών μέτρων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος. Τα δυο από τα 18 νομοσχέδια θα αφορούν τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προκειμένου να μετριάσει τις ενστάσεις των θεσμών για τη ρύθμιση οφειλών στα ταμεία έχει αποφασίσει να βάλει «κόφτη» για όσους δεν θα έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους για το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2019 ενώ για να παραμείνουν στη ρύθμιση οι οφειλέτες θα πρέπει να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Όσον αφορά στη ρύθμιση για τα χρέη προς την εφορία, ενδεχομένως να έχει λιγότερες από 120 δόσεις. Επίσης δεν θα είναι οριζόντια, θα ενσωματώνει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δεν θα προβλέπει διαγραφή κεφαλαίου παρά μόνο προστίμων και προσαυξήσεων και αυτό μόνο στο τέλος της διαδικασίας υπό την προϋπόθεση έγκαιρης εξόφλησης όλων των δόσεων και παράλληλης τήρησης των τρεχουσών υποχρεώσεων.
Με τις διαδικασίες δρομολόγησης των δόσεων για χρέη σε εφορία να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση δια του Τάσου Πετρόπουλου την ίδια ώρα κλείνει το μάτι σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους για ένα ενδεχόμενο νέο γύρο αναδρομικών. « Η κυβέρνηση θα καταβάλει τα ποσά που είναι να καταβάλει, στο βαθμό που έχουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια» δήλωσε χθες (στο Θέμα 104,6), συμπληρώνοντας μάλιστα πως «δεν περιμένουμε δικαστικές αποφάσεις για να κάνουμε τη διορθωτική πολιτική που χρειάζεται να κάνουμε, για να σβήσουμε τα προβλήματα που από το παρελθόν προέκυψαν…»
Οι δηλώσεις έρχονται να προστεθούν σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει γίνει ήδη ένας πρώτος γύρος συζητήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς αναφορικά με την αντιμετώπιση των δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά. Στις συζητήσεις αυτές, οι θεσμοί φέρονται να συζητούν το ενδεχόμενο να μην μετρήσει στο πρωτογενές πλεόνασμα τυχόν εφάπαξ κόστος το οποίο προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες , όπως μπορεί να θεωρηθούν ενδεχόμενες αποφάσεις του ΣτΕ.
Μια τέτοια εξέλιξη, θα έδινε πιθανότατα μια χρυσή ευκαιρία στην κυβέρνηση να δώσει για παράδειγμα –εφόσον υπάρξει θετική απόφαση του ΣτΕ- αναδρομικά τα κομμένα δώρα για παράδειγμα χωρίς όμως να τα επαναφέρει ως μόνιμη δαπάνη.