Στοιχεία σχετικά με τα ομόλογα που κατέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες συγκεντρώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, καθώς από χθες ξεκίνησε η σχετική διαδικασία επαναγοράς από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Προγραμματίζει, μάλιστα, έκτακτο διοικητικό συμβούλιο προγραμματίζει εντός της εβδομάδας η, προκειμένου να εξετάσει τις επιπτώσεις από τη νέα επαναγορά των ομολόγων.

Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε λιγότερο από 15 ημέρες, ενώ η διαδικασία του βιβλίου προσφορών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Παρασκευή 7 του μήνα, ώστε να γίνουν γνωστά ο αριθμός αυτών που θα συμμετάσχουν και η μέση τιμή στην οποία είναι δυνατό να αγοραστούν οι τίτλοι του Δημοσίου.

Στη σχετική εγκύκλιο που έστειλε η Ένωση στα μέλη της ζητώντας τους να της αποστείλουν στοιχεία, επισημαίνει ότι «ενόψει της επικείμενης επαναγοράς των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, η οποία βάσει της σχετικής ανακοίνωσης του Eurogroup θα αποτελέσει εργαλείο περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, παρακαλώ όπως αποστείλετε το ποσό Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που απετέλεσαν το προϊόν της ανταλλαγής κατά τη διαδικασία του PSI+ τον περασμένο Φεβρουάριο και που εξακολουθείτε να διατηρείτε στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σας σε ονομαστική αξία αλλά και σε τρέχουσα αξία με ημερομηνία 30.9.2012.

Σκοπός της εκ νέου συλλογής των στοιχείων αυτών είναι η αξιολόγηση των επιπτώσεων ενός νέου ενδεχόμενου ”κουρέματος” στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και η διαμόρφωση θέσεων της ΕΑΕΕ προκειμένου οι επιπτώσεις αυτές να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό».